View Single Post
Vechi 03.02.2011, 01:08:04
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
"Să nu judeci!" nu înseamnă să nu faci judecăți morale, ci să nu apreciezi starea sufletului cuiva. Despre această confuzie pe care o întâlnesc frecvent am scris un articol pe blogul meu religios: http://regnabit.wordpress.com/2010/0...-sa-nu-judeci/
Mi-am aruncat o privire asupra articolului tau si mi-a placut. Indraznesc sa citez pe-aici cateva pasaje si eventual sa si comentez ceva, asa... ca sa ma... bag in seama!...

Noi, de fapt, nu știm dacă sufletul cuiva este viu sau mort pentru Dumnezeu, adică nu avem acces, așa cum numai El are, la “nucleul interior” al aproapelui nostru. Despre cutare vecin, care o viață a trăit în beție și desfrâu, noi nu știm dacă mai este sau nu în stare harică ori, dacă deja a plecat dintre noi, nu știm și nici nu putem ști dacă s-a mântuit ori dacă este damnat. Tot ceea ce știm, de fapt, este că adeseori s-a îmbătat și adeseori și-a înșelat nevasta. Las la o parte posibilitatea frecventă în care, de fapt, nici asta nu știm cu adevărat. Cât de des ne bazăm pe probe parțiale, întregite prezumpțios de imaginația noastră, pe mărturii indirecte ori pe “gura lumii”, din cauza înclinației spre judecata temerară pe care o avem la adresa aproapelui! Să presupunem că am văzut chiar cu ochii noștri și în mod repetat faptul că vecinul este atât bețivan, cât și fustangiu și nu există nici un dubiu aici. Oare putem noi trage, din asta, concluzia că este în stare căzută ?
(...)
Nu putem ști, nu trebuie să judecăm. Dar chiar și dacă a auzit Legea și a respins-o, sfidându-L pe Dumnezeu și Biserica Lui, poate că s-a căit în ultimul ceas al vieții și poate că și lui, precum tâlharului din dreapta, Domnul i-a spus “Astăzi vei fi cum Mine în rai!”.
(...)
“A nu judeca” nu înseamnă a confunda patima cu virtutea. “A nu judeca” nu înseamnă că hoția este alceva decât hoție și nu înseamnă că acela care face hoții este altceva decât un hoț. Nu am dreptul ca, în numele principiului “să nu judeci”, să-i spun hoțului că poate că e foarte bine că fură, ci dimpotrivă, am nu dreptul, ci datoria să-i spun că ceea ce face este ceva extrem de rău pentru el și că ar fi bine să se îndrepte cât este încă ziuă… Tocmai pentru că îl iubesc pe aproapele meu care fură nu pot să îl las așa din considerentul biblic prost interpretat “să nu îl judec”.

Poate ca articolul ar fi trebuit citat in intregime, dar am indraznit sa scot ceea ce am considerat eu esential. Nu-mi sta in obisnuinta sa aduc laude, dar aici nu ma pot abtine sa nu apreciez maiestria cu care ai punctat exact nuanta care se cere in aceasta "judecare a aproapelui". Din pacate nu descoperim prea des acea iubire de aproape. Priveste cu mare atentie in jur, iar daca gresesc, judeca-ma; tot ce vad eu este un mare dispret pentru cel pe care ni s-a pus pata, si nu ne iese din cap ca este deja damnat, iar asta - culmea - in urma unei impresii din virtual. Orice-ar face tu, esti pus sub lupa, daca faci bine, te dai mare, te asculti pe sine si de fapt doar spui lucruri bune, dar nu le faci, iar daca mai ai scapari, sunt speculate pana dincolo de orice limita a bunului simt.
Cat despre sfaturile de bun simt pe care incerci sa le dai, tocmai in numele acelei iubiri de care vorbesti, ajungi sa-ti blestemi zilele in care ai avut proasta inspiratie de a crede ca rezolvi ceva! Si toate astea, daca s-ar intampla la oameni certati cu biserica, dar din pacate nu! Despre iertare nu poate fi vorba; esti urmarit, haituit, nici nu postezi tu bine ceva, ca el trebuie sa fie acolo cu parerea lui extrem de importanta si indispensabila. Mereu arogant, mereu malitios, cu tirul indreptat asupra ta, care esti un damnat, un ratat, un ratacit incurabil, in opinia lui de om cu mare responsabilitate asupra mantuirii celorlalti.
Iti spui mereu ca-i bine-asa, fiindca astfel reusesti sa te calesti in rabdare, dar parca ai vrea si tu sa ai parte de un pic de liniste si de intelegere. Nu conteaza ca tu il ignori: pentru el, tu esti obiectul muncii lui si nu te-ar ignora pentru nimic in lume, iar numele lui nu lipseate niciodata din lista celor care "te viziteaza". Pentru ca are inima impietrita si nu se lasa pana nu isi distruge adversarul care a ajuns sa-i fie dusman doar fiindca n-a inteles niciodata desi aude la fiecare Sf. Liturghie ce inseamna:
*Înger de pace, credincios îndreptator, pazitor sufletelor și trupurilor noastre, la Domnul să cerem!
*Milă și iertare de păcatele și de greșealele noastre, la Domnul să cerem!
*Cele bune și de folos sufletelor noastre și pace lumii, la Domnul să cerem!
*Cealalta vreme a vieții noastre în pace și întru pocainta a o săvârși, la Domnul să cerem!
*Sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, fără rușinare, în pace, și răspuns bun la Înfricoșată Judecată a lui Hristos, să cerem!
...
*Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte, Sfanta Jertfa, cu pace a o aduce!

Din pacate ni se intampla sa ne inselam datorita unor aparente si sa spunem in sufletul nostru: "Buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat!" Eu cred ca trebuie multa bagare de seama atunci cand cineva accepta mustrarea si si-o insuseste, sau prefera doar sa mustre, dar niciodata sa ierte si sa-si ceara iertare! Iar cel ce nu-si cere iertare (decat din complezenta, incredintat fiind ca el si doar el este indreptatit sa judece) cred eu ca este departe de a-si merita numele de adevarat crestin.
Reply With Quote