Citat:
În prealabil postat de Danut7
daca cele 10 porunci raman atunci de ce si in ele vedem inlocuiri si schimbari? de exemplu schimbarea sambetei cu duminica?
|
Cele 10 porunci:
"2. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei.
3. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine!
4. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ!
5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam,
6. Și Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.
7. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deșert numele Lui.
8. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești.
9. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale,
10. Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine,
12. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție.
13. Să nu ucizi!
14. Să nu fii desfrânat!
15. Să nu furi!
16. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău!
17. Să nu dorești casa aproapelui tău; să nu dorești femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui și nici unul din dobitoacele lui și nimic din câte are aproapele tău!" iesirea cap 20
"6. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-am scos din pământul Egiptului, din casa robiei.
7. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
8. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă și sub pământ.
9. Să, nu te închini lor, nici să le slujești, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepsește vina părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc.
10. Și Mă milostivesc până la a! miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.
11. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul Dumnezeul tău nepedepsit pe cel ce ia numele Lui în deșert.
12. Păzește ziua odihnei, ca să o ții cu sfințenie, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău.
13. Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale;
14. Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici asinul tău, sau alt dobitoc al tău, nici străinul tău care se află la tine, ca să se odihnească robul tău și roaba ta cum te odihnești și tu.
15. Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea îi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie.
16. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ța, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să trăiești ani mulți și să-ți fie bine în pământul acela, pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l dă ție.
17. Să nu ucizi!
18. Să nu fii desfrânat!
19. Să nu furi!
20. Să nu dai mărturii mincinoase asupra aproapelui tău!
21. Să nu poftești femeia aproapelui tău și să nu dorești casa aproapelui tău, nici țarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tău! " Deuteronon cap 5
despre prima porunca: pentru evrei este doar eliberarea din robia egipteana iar pentru crestini este eliberarea din robia mortii (si a pacatului.) eliberarea din robia egipteana prefigura eliberarea din robia mortii si a pacatului ce a fost savarsita de Iisus Hristos.
despre sabat: porunca a 4-a, serbarea zilei de odihna nu poate fi separata de prima porunca! astfel, ziua a 7-a a saptamanii, sambata se serba doar ca aducere aminte a iesirii din robia egipteana si este precizata doar la a doua citire a legii! deci aceasta zi este exclusiv pentru poporul evreu. Exista oare contradictie intre cele doua citiri ale legii?! Nicidecum, caci pe muntele Sinai Moise a primit cele 10 porunci cu valoare universala de aceea Dumnezeu nu precizeaza motivul zilei de sarbatoare, dar a doua citire s-a facut de catre Moise exclusiv pentru poporul iudeu si de aceea e precizat clar motivul serbarii sambetei pentru evrei, ca aducere aminte de eliberarea din robia egipteana.
noi crestinii nu am fost scosi din robia egipteana ci am fost scosi din robia mortii si a pacatului de catre Iisus Hristos, de aceea trebuie sa ne bucuram si sa ne veselim cu Iisus Hristos cel inviat din morti in prima zi a saptamanii (Duminica), care se arata ucenicilor in prima zi a saptamanii (Duminica = ziua Domnului). deci noi crestinii trebuie sa serbam Duminica ca zi de sarbatoare. aceasta este ziua victoriei, a eliberarii omului din robia mortii si a pacatului realizata de Iisus Hristos prin invierea Sa din morti.
"19. Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă!
...Duminica "după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma, împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă! " Ioan cap 20
Serbarea Duminicii este profetia de David intru Duhul Sfant in psalmul 117:
"22. Piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta s-a făcut în capul unghiului.
23. De la Domnul s-a făcut aceasta și minunată este în ochii noștri.
24. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea.
25. O, Doamne, mântuiește! O, Doamne, sporește!
26. Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului; binecuvântatu-v-am pe voi, din casa Domnului.
27. Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Tocmiți sărbătoare cu ramuri umbroase, până la coarnele altarului. " Psalmul 117
piatra cea din capul unghiului = (conducatorul) capul Sfintei Biserici = Iisus Hristos
ziditorii = preotii Vechiului Legamant care ar fi trebuit sa cinsteasca pe profeti si pe Mesia, dar ei i-au prigonit si i-au omorat, caci nu iubeau Adevarul
aceasta este ziua care a facut-o DOMNUL sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea = deci Dumnica este ziua de bucurie si de veselie impreuna cu Iisus Hristos cel inviat din morti si aceasta se face nu din voia omului ci din voia lui Dumnezeu. Cine suntem noi oamenii se ne impotrivim vointei lui Dumnezeu ce ce a facut totul...cerul si pamantul si toate ce sunt in ele?
binecuvantatu-v-am pe voi din casa DOmnului = Hristos e cel ce ne binecuvinteaza din Sfanta Biserica
Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua = Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat si s-a aratat si se arata Duminica la "Frangerea Painii" la Sfanta Liturghie, la Taina Sfintei Impartasanii
Tocmiti sarbatoare... pana la altar = Indemn sa savarsim Sfanta Liturghie in Sfanta Biserica unde este Sfantul Altar pe care Iisus Hristos s-a jertifit pe sine pentru noi.
ASADAR NU ESTE NICI O CONTRADICTIE IN CELE 10 PORUNCI.
Doamne ajuta.
Last edited by Eugen7; 03.02.2011 at 09:38:16.
|