Subiect: legea veche
View Single Post
Vechi 03.02.2011, 09:43:20
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Ne puteți indica concret unde scrie în VT că cel ce dezleagă sâmbăta trebuie omorât? După părerea dumneavoastră e totuna a dezlega boul, ori a-l sacrifica?
Acum, dvs. ce faceti ?

in primul rand, alaturarea intre "a dezlega" si "a sacrifica" , daca se refera la un animal, sigur ca e fortata.

Ati mai gasit dvs. in Biblie, in legea veche, cazuri de personaje care sa mai fi dezlegat sambata ? Caci daca a dezlega sambata nu era o crima, atunci trebuia sa se specifice in VT, nu ?
La fel cum in cazul poruncii "sa nu ucizi", se fac in VT o multime de precizari cu privire la tipul crimei: de gradul 1 (cu premeditare) sau de gradul 2 (fara premeditare, sau din culpa), si ce consecinte avea omul de tras.

Pe cand in privinta sambetei, nu se da nici o derogare de la nimic; nu exista incalcare de gradul 1 sau 2, ci pur si simplu incalcare sau dezlegare.

Dar Hristos nu sacrifica sambata, nu ? Doar o incalca, adica o "dezlega".
Hristos nu tinea sambata, asta e clar, fiindca chiar el zice: "nu omul a fost facut pentru sambata". A dezlega sambata = a nu o tine. E o chestie de logica semantica.

Eu incerc sa argumentez tinerea sambetei, cu un rationament logic si matematic, folosind strict Biblia, iar dvs. imi cereti argumente pentru incalcarea ei fara ca incalcatorul sa fie pedepsit ??

Am aratat, cu citat biblic, ca porunca lui Dumnezeu privind sambata este atat de mare si de nestramutat, incat cel care nu tine sambata trebuie sa moara:

Exodul 31, 12-14:
<< Si a mai vorbit Domnul cu Moise si a zis:
"Spune fiilor lui Israel asa: Bagati de seama sa paziti zilele Mele de odihna, caci acestea sunt semn intre Mine si voi din neam in neam, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul, Cel ce va sfinteste. Paziti deci ziua de odihna, caci ea este sfanta pentru voi. Cel ce o va intina, acela va fi omorat; tot cel ce va face intr-insa vreo lucrare, sufletul acela va fi starpit din poporul Meu ".>>

Deci, dupa ce in capitolul 20 din Exod da poruncile in forma lor generala, Dumnezeu continua in capitolele urmatoare cu precizari.
Si in legea civila este la fel: se defineste fapta rea si apopi se dau precizari cu privire la modul in care se pedepseste, tinand cont de circumstante.

Dvs. va legati de un joc de cuvinte facut de Hristos, cu dezlegarea boului, dar pe de alta parte trebuie sa tineti cont de porunca lui Dumnezeu referitoare la ziua sambetei, peste care sunteti ferm convins ca nu se poate trece si ca nu se poate modifica.

Or, daca in codul penal crima ramane crima si este pedepsita intr-un fel sau altul, la fel si in Biblia incalcarea sambetei e crima, si am observat ca dvs. sunteti de acord cu asta, din moment ce militati impotriva tinerii duminicii , ca fiind o grava eroare !
Si, in continuarea statutarii sambetei ca zi de odihna, Biblia spune care este pedeapsa pentru aceasta crima.

Ca urmare, trebuie sa fiti de acord cu mine ca, potrivit logicii VT, referitoare la tinerea si netinerea sambetei, Hristos s-a facut vinovat de calcarea legii in ce priveste sambata. De aceea, el nu a fost condamnat arbitrar, ci exact dupa lege.
Reply With Quote