Sa raspund acum si la partea cealalta a mesajului.
Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Sper sa nu gresesc dar: din ce am citit eu in catehismul catolic purgatoriul nu este un loc, sau un al treilea loc intre rai si iad, ci o stare a sufletului deja mantuit dar care trebuie sa se elibereze si de urmarile pacatelor dar si de atasamentul fata de tot ceea ce este pamantesc. Din ce inteleg eu, cei care sunt in starea de curatire nu fac ei ceva ca sa se curete, in afara de rugaciune, ci apropierea/dragostea lui Dumnezeu ii curata. Si rugaciunile noastre ajuta la indreptarea milei lui Dumnezeu spre ei.
|
Chiar in catehismul pe care l-ati citit nu ati observat unde e scris purgatoriul? Ca m-am uitat si eu. Mai intai scrie de Rai, apoi, in paragraf separat de Purgatoriu, iar in al treilea paragraf de Iad. Chiar in acel paragraf scrie ca e total diferit de pedeapsa din Iad.
Cum scrie si in catehism, doctrina a fost formulata la conciliul de la Trento. Iata formularea la Trento: "Biserica catolica, insuflata de Duhul Sfant, pornind de la Sfanta Scriptura si de la vechea traditie a Parintilor, a invatat in sfintele sinoade, iar mai apoi si in acest sinod ecumenic ca
exista un Purgatoriu si ca sufletele tinute acolo sunt ajutate de iubirea credinciosilor, si mai ales de jertfa de la altar, bineplacuta lui Dumnezeu. "
La Lyon si Ferarra, care au fost inainte de Trento (1563) s-a dat o formulare mai ambigua, probabil ca sa nu fie prea socati ortodocsii de noua inventie catolica si sa accepte unirea.
Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Pe de alta parte, daca sunt temeiuri scripturistice care pot sa ilustreze destul de clar lucrurul de mai sus, teoria cu vamile vazdudului sau treptele din rai sau iar are vreo baza biblica. Daca stiti altfel, va rog dati capitolul si versetul.
Cat despre "cuvantul purgatoriu nu este in Biblie", parca a mai spus cineva, nici cuvantul "Treime" nu este in Biblie.
|
La protestanti e doar Biblia, la noi e Biblia completata de sfintii parinti. Se spune ca Purgatoriul este de fapt un derivat al Apocatastazei (credinta condamnata ca toate sufletele se vor mantui la sfarsit). Se pare ca un fel de aluzia la purgatoriu apare la Sf. Grigorie de Nazians, dar la acesta apare in context cu Apocatastaza pe care o sustinea! Dar acesta spune ca toate pacatele se ispasesc prin foc, nu numai cele usoare, iar apoi urmaeaza iertarea pentru toti, Apocatastaza.
Iar afirmatia cu "veacul acesta si veacul viitor" este legata de rugaciunile Bisericii pentru cei raposati. Rugaciunile pentru cei morti sunt recunoscute si de BC , asa cum reiese chiar din catehism.
Dar catolicii nu spun de rugaciuni, ci de faptul ca focul ii curateste pe cei din Purgatoriu, nu rugaciunile (sau pe langa rugaciuni).
Iata rugaciunea Sfantului Vasile cel Mare citita la Rusalii: "Stapane Atottiitorule, Dumnezeu al Parintilor [...] Care si la acest praznic cu totul desavarsit si mantuitor, ai binevoitor a primi rugaciuni de mijlocire pentru cei tinuti in iad, dandu-ne noua mari nadejdi ca vei trimite usurare si mangaiere celor cuprinsi de intristari apasatoare, auzi-ne pe noi [...] care ne rugam Tie [...]"