Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Domnul Hristos a fost acuzat de multe lucruri nedrepte, la un moment dat a fost chiar acuzat de aceiași dușmani că ar avea drac(!) Desigur, nu trebuie să luăm de bune acuzațiile lor.
În NT nu se enumeră aceste mii (unii autori spun că erau chiar zeci de mii), acestea le găsiți în învățătura rabinică. În schimb găsim câteva dintre ele - le-am și amintit deja.
|
Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz
Revin cu intrebarea: ce inseamna legarea si dezlegarea sabatului de catre Hristos ?
|
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
"Dezlegarea" sabatului era doar în imaginația preoților și fariseilor, în realitate Dumnezeu nu a specificat niciodată că "leagă" sabatul cu restricții absurde precum următoarele:
- să nu porți batistă în sabat că aceasta înseamnă muncă (deci s-o coși de haină)
- să nu scuipi pe jos în sabat că aceasta înseamnă sistem de irigație, deci mucă
- să nu smulgi spice și să le freci în palmă pentru a le mânca, că ci aceasta înseamnă secerat, treierat și frământat pâinea, etc.
Totul depinde de contextualizarea principiului. În sabat nu trebuie să lucrezi, ca în celelalte zile de lucru și nici să "nu-ți faci gusturile tale".
Un medic dacă lucrează în sabat pentru câștigul propriu (salariu) face o greșeală. De asemenea greșește cineva care face 2 Km pentru a merge la bâlciul din satul vecin. Înțelegeți ce vreau să spun?
|
O clipa ! Eu v-am spus sa-mi dati din Biblie exemple de incalcare a sabatului, nu din talmud !
In Biblie nu scrie nimic din cele enumerate de dvs., in schimb scrie ca, in conformitate cu Exodul 31, 14, nu e voie sa se faca vreo lucrare. Or, o vindecare e o lucrare.
cand Hristos vindeca in zi de sabat, el nu cumva isi fae voia lui, gustul lui ? Lucrarea lui ? "Tatal meu pana ACUM lucreaza, si EU LUCREZ". (Ioan 5).
El singur recunoaste ca lucreaza. Or, in zi de sabat era oprit sub pedeapsa cu moartea sa faci vreo lucrare (Exod 31, 14).
Am impresia ca dvs. pe de o parte vrreti mentinerea legii vechi privitoare la sabat exact cum era, dar pe de alta parte considerati ca numai Hristos era scutit de tinerea ei. In consecinta, ca sa fii crestin trebuie sa tii cu Moise, si numnai Hristos e derogat de la aceasta. Asta am zis si eu intr-un comentariu anterior: bunul crestin e al lui Moise, nu al lui Hristos.