View Single Post
Vechi 03.02.2011, 16:26:29
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Depinde de gravitatea pacatelor. Mila Domnului ii poate aseza intr-un colt de Rai si pe cei cu pacate mai usoare, insa mai intr-o parte.

Era o povestire in Pateric cu un calugar care moare si fratii lui ii descopera niste aur ascuns sub pat. Si incep sa se tanguiasca si sa se roage multe zile pentru acela, crezand ca a ajuns in Iad. Intr-o noapte, i se descopera unuia mai imbunatatit ca fratele a ajuns totusi in Rai, Dumnezeu spunandu-i cam asa: oare a depasit acest pacat mila Mea nemarginita?

Poate ne explici, sa intelegem in clar: in ce fel ar curati Purgatoriul pacatele unui suflet? Ce este acest Purgatoriu de fapt (nu ce face, ce este)?
Dogma catolica nu spune "ce este" Purgatoriul. Ea spune doar ca Purgatoriul exista, si in Purgatoriu sufletele se curata, intr-un fel sau altul, de toate imperfectiunile care le-ar face incapabile sa stea in prezenta lui Dumnezeu.

Cum anume se intampla acest lucru dogma nu arata, si este liber fiecare teolog sa isi dea cu parerea, ba chiar si noi, laicii.

Ceea ce voi prezenta in continuare este opinia mea personala.

Exista o asociere intre Purgatoriu si suferinta, Purgatoriul fiind descris ca un fel de "mini iad", cu foc care curata.

Din punctul meu de vedere, aceasta asociere, in sensul ca Purgatoriul trebuie sa fie un loc, sau o stare, deosebit de neplacuta, are perfecta logica, DAR, trebuie facuta corect distinctia intre cauza si efect: Purgatoriul nu inseamna ca esti chinuit ca sa te cureti, ci ca esti chinuit pentru ca te cureti.

Cu alte cuvinte, procesul de purificare este prin insasi natura sa unul dureros. Atunci cand ne recunoastem pacatele si ne pocaim, oare nu este dureros ? Nu ne apuca plansul si jalea in (prea rarele) momente in care realizam cat de jegosi suntem ? Oare spovedania e placuta ? Oare operatia, sau medicamentul care ne vindeca, le resimtim ca pe o placere ? In mod similar, lepadarea, curatarea sufletului de acele imperfectiuni care ne fac incapabili sa stam in fata lui Dumnezeu este normal sa fie dificile, dureroase.
Reply With Quote