IPS BARTOLOMEU ANANIA: "Noi, ortodocșii, fără să îi disprețuim și cu atât mai puțin să îi persecutăm pe ceilalți, posedăm adevărul întreg ! "
"Rețineți vă rog: Crezul pe care l-ați rostit voi la această biserică împreună cu noi este cel pe care Sfinții Părinți ai Bisericii l-au formulat în primele două sinoade ecumenice. Fără nici un adaos și fără nicio știrbire ! Toate celelalte biserici au adăugat ceva sau au știrbit ceva. Noi l-am păstrat întreg! Conservatori? Dacă vreți, conservatori! Fundamentaliști? Bine, dacă vreți, fundamentaliști! Păi Iisus Hristos a fost primul fundamentalist. Cel ce va crede și se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede, se va osândi. Scurt pe doi! "
PARINTELE ARSENIE BOCA: "Era prin anul 372 când însuși împăratul Valent a mers în Cezareea Capadociei unde păstorea Sfântul Vasile cu gând să-l abată de la dreapta credință la arianism. Sfântul Vasile i-a răspuns liniștit și cuviincios că ține credința pe care au mărturisit-o Sfinții Părinți la Niceea (325) și că nimeni nu are putere să dea altă mărturisire de credință peste aceea."
PARINTELE ARSENIE PAPCIOC: "Am trăit și continuăm să trăim în vremuri apostolice. Adevărul rămâne acolo unde n-ai cedat. Dacă unul singur ține adevărul, acolo e Biserica. Ortodoxia va supraviețui prin el."
PARINTELE DUMITRU STANILOAIE:"Prin Ortodoxie ne-am păstrat credința creștină de la început, sau adevărata credință, primită o dată cu începuturile existenței noastre ca neam, această credință constituind astfel o componentă esențială a spiritualității noastre."
PARINTELE GHEORGHE CALCIU:"Într-o lume de negație Biserica lui Hristos nu poate decât să fie detestată. Lotul nostru al creștinilor este suferința. Să nu fugim de ea ! Însă în această luptă trebuie să afirmăm adevărul credinței, dacă nu-l afirmăm, suntem oameni care nu iubim cu adevărat Biserica noastră; să nu ne temem de atacurile vrăjmașului au fost altele mai grozave… nu a fost atac mai dur sau mai criminal decât atacul comunist. Rugăciunea este suficientă, postul, mărturisirea păcatelor și iarăși rugăciunea."
PARINTELE ILIE CLEOPA: " Ortodoxia se identifică cu însăși tradiția apostolică, așa cum a fost confirmată, interpretată și dezvoltată prin consensul Bisericii Universale. De fapt, didascalia – adică regula de credință apostolică – a fost criteriul de bază al Ortodoxiei."
PARINTELE IUSTIN PARVU: "Ortodoxia și neamul nostru au coexistat încă din primele veacuri ale creștinismului și de atunci ortodoxia a fost sufletul acestui neam. De aceea noi am și dăinuit în istorie cu demnitate până astăzi, datorită binecredincioșilor noștri voievozi și tuturor mărturisitorilor și rugătorilor acestei țări, care au preferat mai bine să moară decât să vândă credința predată nouă de Sfântul Apostol Andrei și au fost totdeauna conștienți că aceasta este cinstea și puterea neamului, și nu altceva. Datorită faptului că am păzit credința nevătămată mai rezistă acest neam în istorie, acum."
PARINTELE RAFAIL NOICA :" Dar, când zic că Ortodoxia este firea omului, multora dintre voi o să vă fie greu să înțelegeți aceasta. Eu am trăit-o (iarăși vă zic) tot pe pielea mea, că am tot căutat, cât am fost în protestantism, și intrând înapoi în Biserică, revenind la Biserică, după prima spovedanie și împărtășanie, a început în mine să trăiască o viață și să-mi dezvăluie niște lucruri de unde am înțeles că numai în mediul acesta poate înflori ceva duhovnicesc în om. Acesta este pământul în care pot trăi plantele acestea, pământul pe care toți îl caută, drept și strâmb."
"Ortodoxia este răspunsul lui Dumnezeu prin întrupare și prin jertfă dumnezeiască, răspunsul tuturor căutărilor omului, prin care ne găsim identitatea – „Ce este omul?” – , identitate pe care ne-a arătat-o Hristos;"
PARINTELE STEFAN NUTESCU: "Una este dragostea pe care o avem pentru oricare făptură a lui Dumnezeu, mai cu seamă pentru omul făcut după chipul Său, și altceva este toleranța ințeleasă ca dragoste cu orice preț față de credințele străine Ortodoxiei."