View Single Post
Vechi 04.02.2011, 14:47:14
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Tot așa credem și noi, doar că pentru situația celor din Iad care pot fi izbăviți cu rugăciunile am dat un nume. Dacă vă pute denumirea de Purgatoriu, puteți să-i spuneți foarte bine "iad din care sufletele sunt izbăvite cu rugăciunile". Din punct de vedere catolic, e OK.
Asa credeti dvs. si e bine, inseamna ca in privinta asta ati ramas ortodox. Dar dogma catolica e alta, Purgatoriul este un loc separat de iad si de Rai. Se pare ca toti au sarit peste raspunsul acesta pe care l-am dat: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...8&postcount=52
Citat:
Prin urmare, susțineți că focul din Iadul Din Care Sufletele Sunt Izbăvite Cu Rugăciunile este Dumnezeu. E o variantă posibilă. Un pic cam panteistă după părerea mea, dar, atâta vreme cât nu ni s-a revelat natura acelui foc, nu se poate respinge o asemenea posibilitate.
Se spune ca nu e chiar material focul: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...sta-69166.html
In Purgatoriu este focul tempporar, iar in Iad focul vesnic.
Citat:
Asta e echivalent cu a spune că cei cu păcate de moarte pot fi mântuiți după ce mor, din moment ce ajung în iad, dar sunt scoși de rugăciunile celor vii. Rămâne de explicat atunci de ce e necesar ca oamenii să se spovedească și să se împărtășească, precum și să aibă o viață plăcută Domnului. Adică, de ce să mă canonesc eu o viață întreagă, de ce să îmi fac examene de conștiință și să merg la slujba duminicală, când pot să trăiesc oricum, că vor da copiii mei o liturghie și pentru păcătosul lor tată.
O altă consecință a acestei perspective ortodoxe este aceea că iadul ar putea să fie gol, fiindcă e rezonabil să presupunem că fiecare creștin se roagă pentru cei adormiți ai lui. Și așa ajungem la apocatastază, doctrina aceea care spuneați că e legată de purgatoriu.
Nu a zis nimeni ca toti pot fi mantuiti, ci ca exista o posibilitate pentru unii din ei. Daca si pentru imparatul Traian a existat ce sa mai zicem. Si probabil o rugaciune nu ajunge.
Citat:
Deci, părintele Arsenie Boca este heterodox, eretic și înșelat de aceiași draci care îi înșeală și pe catolici.
E corect, exista pedeapsa, dar spovada tocmai de aceea e, ca sa se ierte pacatul. Adica unii ajung in iad, deci exista pedeapsa. Dar fiind in dreapta credinta, spoveditul si impartasitul fac ca pacatul acela sa fie iertat. ca alfel ne spovedim deageaba, nu?
Totusi, se spune ca dupa iertarea pacatului mai raman urmarile lui, probabil o inclinatie, o aducere aminte, etc. De exemplu cineva dependent de droguri, dupa ce renunta si se vindeca, inca mai are probleme, trebuie sa-si impuna vointa sa se abtina tot timpul, ca isi aduce aminte cum se simtea cand lua drogul. De aceea se spune ca se da canonul, pentru curatarea aceasta.
Reply With Quote