View Single Post
  #139  
Vechi 04.02.2011, 16:34:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Doamnă, cei din iad nu refuză mântuirea. E așa de nasol acolo, încât ai face orice să ieși. Dar nu prea poți. Recitiți parabola cu bogatul nemilostiv și săracul Lazăr și spuneți-mi dacă impresia dv e că bogatul nemilostiv nu iese fiindcă NU VREA să iasă.
Am mai spus ca aceasta parabola nu poate fi inteleasa ad literam. Si se refera la ceea ce se pêtrecea inainte de Inviere.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Referitor la Stalin. Să presupunem că omul a ajuns în iad (ceea ce, de fapt, nu știm). Credeți că a stat în iad vreo opt ore, până ce BORu s-a rugat pentru el, după care a trecut în Rai ?
Nu, evident! Dar daca nu sperau ca poate sa iasa, ca este o speranta, nu s-ar fi rugat pentru el.
Cum spuneam mai sus,
1) nu se stie cum anume au efectc rugaciunile noastre, stim doar ca au un efect
2) trebuie ca si cel din iad sa aiba cat de cat dorinta sa fie imoreuna cu Dumnezeu, ceea ce nu este sigur de loc; se spune si ca iadul este starea in care te afli pentru ca refuzi comuniunea cu Dumnezeu.


Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu nu cred că diavolii se retransformă în îngeri. În mod autentic, nu cu aparențe vreau să spun. Dv, sincer, credeți așa ceva ?
Adica, din inger cazut, se mantuie si se face la loc inger, asta am vrut sa spun.
Este foarte greu si in alte parti se spune ca ar fi imposibil.. Totusi, exista acest exemplu.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În aceeași logică, și ideile de: vinovăție, pedeapsă, iertare, judecată, martori, apărători, acuzatori, vămi, etc, toate folosite de BOR, sunt exact de tip juridic. În realitate, știința dreptului a împrumutat multe lucruri din morală și operează cu concepte morale. E adevărat că știința dreptului a fost incomparabil mai dezvoltată la Roma decât în oricare parte a lumii antice, de aici impresia că termeni cu aparență juridică sunt recurenți în discursul teologic apusean.
Asta îmi amintește de concluzia unui forumist, că Papa lucrează cu simboluri sataniste, deoarece unul dintre simbolurile papale este crucea inversată. În realitate, alții iau simboluri creștine și le denaturează sensul. Să nu le mai folosim ? Să nu mai folosim termenul de "tovarăș" fiindcă a fost folosit de comuniști ?
Eu nu zic sa nu le mai folosim, dar sa fim constienti ca exprima doar o fata a lucrurilor, sunt doar niste imagini pe langa altele. Alte imagini sunt cele ale vindecarii, ale urcusului, ale trecerii prin foc (da!), ale incercarii, ale vesmantului de nunta etc etc
Insa ce este gresit este cand se face din ele baza doctrinei. Atunci, ele devin reductoare.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mereu deplâng lipsa de claritate a doctrinei ortodoxe. Stare de boală dau păcatele ușoare, că celelalte dau stare de moarte, nu de boală. De fapt, lucrurile sunt foarte simple și limpezi, doar că noi le bramburim, zicând că sunt taine și că numai Dumnezeu știe. Știm și noi, foarte bine, să deosebim păcatele. Cum vă închipuiți că Dumnezeu a lăsat în ceață mai bine de un milard de catolici și nu a transmis Bisericii criteriile de deosebire între păcat venial și păcat capital ?
Ei, poate ca unii oameni au nevoie de mai multa claritate. Poate de asta a dat Dumnezeu si cultura occidentala.. Dar cred ca este o vizune mai redusa, care reduce taina. Cred ca viziuunea ortodoxa nu este o vaga, ci mai profunda: este de tip ontologic.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Aveți ceva cu concepția asta juridică. Ce e așa rău, doamnă ? Probleme cu justiția în trecut ?
:-)
Am fost intotdauna o fata prea cuminte.
Cum ziceam, este reductoare, asta am cu ea.
Eu nu cred ca aceasta viziune il impiedica pe catolicul de rand sa se mantuie, daca nu il deranjeaza. dar cred ca s(ar putea sa inceapa sa-l deranjeze daca ii vede limitele.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)
Reply With Quote