View Single Post
Vechi 04.02.2011, 17:28:46
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul

E incontestabilă contribuția adusă de Constantin cel Mare procesului de legalizare a creștinismului și nu neg faptul că a fost cu adevărat un om providențial. În același timp, trebuie să recunoaștem că decretul lui duminical de la 321 este prima lege ce reglementează ziua de odihnă a credincioșilor după mai bine de 1.700 de ani (decretul "sâmbătar" de la Sinai).
Nu stiu daca stiti, insa spre deosebire de evrei, in imperiul roman (si in orice alt stat din vremea aceea !) nu exista o zi oficiala de odihna, pana la acest Constantin, caruia vad ca ii recunoasteti si dvs. calificativul "cel Mare", asa cum o face si istoria (atat profana cat si bisericeasca).

Ceea ce mai stiu e ca nu stiu este ca in afara de ortodocsi, toate confesiunile crestine au ceva contra lui Constantin. Cel putin la penticostali am vazut un dispret care friza ura de moarte !
Nu trebuie sa-mi menajati vreo sensibilitate si sa adoptati o atitudine benevolenta fata de acest imparat, fiindca eu nu ma trag din el, ci din Leonidas...

Revin : Constantin, in demersul sau pro-crestin, a statutat duminica drept zi de odihna in imperiu, si numai paganii (si evreii, adaug eu, caci cronicarul i-a uitat ) mai lucrau in ziua aceea. Asa e consemnat in cronicile timpului.
Pana la aparitia miscarilor de tip iudaizant in crestinism, nu a existat nici o controversa si nici o framantare sabato-duminicala.

Acesta e un argument pe care dvs. il veti respinge, fiidca teza sabatista il acuza pe Constantin ca a fortat crestinii sa schimbe ziua lor cu a lui.
Insa, repet: de ce nu s-au inregistrat miscari crestine anti-constantin daca a fost asa ??

Tocmai ca istoricii din perioada crestinismului antic il gratuleaza pe Constantin tocmai pentru ca a recunoscut (iar nu a impus !) ziua de odihna a crestinilor ca fiind duminica.
Reply With Quote