Citat:
În prealabil postat de MariS_
Am inteles ce doriti sa spuneti. Corect, nu contest aceasta. Vroiam sa inteleg un fapt istoric: decretarea zilei de odihna ca fiind Dumineca. Inainte de a se decreta zi de odihna, Dumineca era a 7-a zi in calendarul iulian, adica roman. In momentul cand s-a dat decretul acesta el cuprindea si schimbarea de ordine a zilei? Adica din a 7-a zi a devenit 1-a? Sau a ramas in continuare tot ziua a 7-a ca numar? Daca da, cine si cand a facut ca Dumineca sa fie ziua 1-a. Repet, in calendarul iulian.
Har, smerenie si jertfa de sine.
|
Din punct de vedere civil , al statului roman, duminica era ziua a 7-a din sapatamana.
Din punct de vedere crestin, ea e numita "ziua cea dintai a saptamanii". Dar daca analizam sistemul de referinta, vedem ca ea este la capatul a 6 zile lucratoare. Unii o pun la capatul de la inceput al celorlalte 6 zile, altii o pun la capatul de la sfarsit.
Daca legam de un capat al unei sfori albe, lunga de 6 metri, un metru de sfoara rosie, obtinem 7 metri de sfoara. Indiferent de care capat legam acel 1 metru rosu, tot 7 metri obtinem, si acel metru rosu se vede rosu din orice capat am privi sau am tine sfoara.
Crestinii au zis ca metrul ala rosu sa se numeasca duminica.