Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Nu pot sa fiu de acord cu o astfel de pretentie. In momenul in care un om se naste, acesta devine liber prin insusi modelul divin dupa care este construit ca om. El trebuie sa aiba posibilitatea mantuirii indiferent daca Biserica activeaza sau nu in spatiul in care el vietuieste. Altfel vorbim despre predestinarea la Iad - ceea ce trebuie sa fie o idee lipsita de adevar.
Eu pot sa cred ca numai cei botezati au sansa sa-L vada pe Dumnezeu in Imparatia Cerurilor, insa ceilalti nu sunt automat condamnati pentru vesnicie pentru o vina care nu este a lor. Eu stiu ca Dumnezeu este bun, iubitor si drept, iar aceste calitati nu pot da pur si simplu la gunoi miliarde de suflete pentru ca oamenii concep dogme.
|
Biserica Ortodoxa e cu mult mai conservatoare decat BC. Chiar tu spui: eu cred, eu sper. Asta e ceea ce gandesti tu, problema e sa coincida si cu ceea ce este adevarat. Ti se pare nedrept pentru ca poate nu ai inteles prea bine toate celalte invataturi. Dar trebuie sa fii de acord ca toti sfintii le-au intels mai bine decat tine sau decat mine, pentru ca erau mai apropiati de Dumnezeu.
Asadar,
invatatura de baza a crestinismului e ca Iisus S-a intrupat pentru ca sa avem posibilitatea mantuirii si pentru stergerea pacatului adamic.
Al tfle o sa spunem ca doar a venit intr-o vizita. Am citit in Biblie de cei drepti, cu mult mai apropiati de Dumnezeu decat noi: Avraam, proorocii, Sf. Iov, patriarhii, etc. Noi spunem ca niciunul din acestia nu a ajuns in Rai decat dupa rastignirea Mantuitorului. Cu atat mai mult un om care nu s-a apropiat de sfintenia lor.
Nu exista predestinare, doar daca noi credem in reincarnare. "Cresteti si va inmultiti" este o porunca pentru toti oamenii. Iar la potop Dumnezeu a promis ca nu-i va mai distruge pe toti. Iar stim ca scrie ca pentru pacatele parintilor trag nu stiu cate generatii. Pentru pacatul lui Adam trag toti oamenii. Asa ca si chinezilor trebuie sa li se nasca copii.
In plus si in Iad si in Rai nu e la fel pentru toti. Avraam si restul o duceau bine in Iad.