View Single Post
Vechi 05.02.2011, 19:18:50
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Va spun sincer ca ceea ce afirmati se incadreaza la blasfemie.Si din punct de vedere ortodox,si din punct de vedere catolic si din punct de vedere protestant.Printre cei care contesta Sfanta Treime sunt ,,martorii".Mantuitorul a spus ceva extrem de clar in Matei 28:19:,,Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh".

Efectiv trebuie ca cineva sa fie rau-intentionat ca sa nu inteleaga din acel pasaj conceptul de Sfanta Treime.
Dear Sir,

Stiu ca e blasfemie sa afirmi ca crestinii cred in 3 dumnezei simultan.
Dar eu n-am afirmat nimic in acest gen, ci doar AM INTREBAT.

Si va intreb: mai intai ati citit pasajul si ati inteles conceptul de Sfanta Treime, sau mai intai ati intalnit conceptul acesta si apoi l-ati asimilat pe baxza a ceea ce v-au spus altii sa intelegeti din pasajul biblic ?

Si acuzatia de blasfemie, ca si in cazul procesului lui Hristos (sunteti de acord ca scrie in NT ca era acuzat de blasfemie...), trebuie nu doar afirmata, ci mai si trebuie demonstrata. Nu ?

Crestinismul a imputat iudaismului corectitudinea acelui proces.
Si ma gandesc ca atitudinea crestina fata de o acuza este aceea de a analiza mai intai cazul, de a ii prezenta acuzatului dovezile care il incrimineaza, de a incerca sa-l aduca pe calea cea dreapta si, abia daca el nu renunta la ratacirea lui, sa-l condamne ferm pentru acea acuzatie.

Iar conceptul de Sfanta Treime nu s-a inteles nu doar de catre "martorii lui Iehova", aparuti la sfarsitul secolului 19, ci dupa cum am postat in celalat topic, a fost tema de aprigi dispute in secolul 4.

Un anume Arie, PREOT crestin (pe vremea aceea nu exista impartirea confesionala in ortodocsi, catolici si protestanti, fiindca Biserica se definea pe sine ca fiind ortodoxa si catolica simultan) a sustinut, bazat pe aceeasi Biblie din care citam si eu si dvs., ca Dumnezeu e o monada, adica numai Tata, fiidca Fiul (si Sfantul duh, in consecinta) ar fi creaturi, deci divinitati, nu dumnezei.
Ca atare, zicea Arie, Sfanta Treime e o absurditate teologica, mai ales ca nu se gasea in Biblie aceasta notiune !

Biserica a rezolvat inca de atunci problema, si nu prin persecutie, ci prin discutie !

Arie a fost chemat in fata unui mare consiliu clerical, au avut loc dezbateri in care au vorbit si Arie si adeptii lui, precum si adeptii ortodoxiei (adica ai dreptei credinte , definita astfel tocmai ca delimitare a crestinismului genuin de crestinismul lui Arie).
Nerenuntand la filosofia (blasfemia) lui , Arie a fost catalogat ca eretic si a fost scos din cler.

DAR ... el nu s-a lasat asa...mai ales ca unii episcopi erau de partea lui... si asa s-a extins doctrina ariana in imperiu, incat la un moment dat arienii ii surclasau pe ne-arieni (adica pe ortodocsi), mai ales ca unii imparati au favorizat arianismul.
S-a ajuns la situatia ca arienii au martirizat pe ortodocsi... acei ortodocsi care credeau in aceeasi Sfanta Treime pe care dvs. o afirmati, dar pentru care nu aveti mai multe temeiuri decat ati citat deja din Biblie.
Dar si Arie cita temeiuri anti-trinitare, TOT DIN BIBLIE.

"Martorii lui Iehova" merg exact pe acelasi rationament, caci ei de fapt sunt arienii contemporani . (Cine o fi avut grija ca arianismul sa renasca ???)
Cand va bate la usa "martorul lui Iehova" si incearca sa scoata Sfanta Treime din crezul dvs., probabil ii dati citatul acesta si ii inchideti usa. Ati castigat o batalie... dar nu si razboiul... caci "iehovismul" sporeste cu noi mebri de la an la an. Si nu in zona muslmana, chineza, buddhista, ci in spatiile deja crestine !

De aceea, toata discutia de pe celalat topic.
Acuma, eu unul pot sa sustin Sfanta Treime impotriva arienilor, dar pot sa sustin si arianismul impotriva trinitarienilor, folosindu-ma de Biblie fie precum ortodocsii de la acel mare consiliu, fie precum Arie ...

Pna la urma, cam in 300 de ani, arianismul s-a stins. Fara interventii armate masive, fara inchizitie, etc.

Daca vreti sa stingeti arianismul din mine, faceti-o cum au facut sfintii parinti la care m-ati trimis nu de mult. Erau si ei oameni ca si noi, nu ? Deci ce a facut un om acum 1700 de ani, poate sa faca altul azi.
Reply With Quote