Citat:
În prealabil postat de cornel cornel
Am avut neplacearea sa vb cu cineva ce nucrede in sfanta Cruce sau in Biserica si Icoane spune ca sunt chip cioplit si ca crede doar in poruncile din Biblie
Nu am ajuns la o intelegere cu el desi sustine ca D-zeu exista peste tot si el se roaga bine mersi si acasa nu tre sa mearga la biserica nu intelege rostu!
O tine pe a lui ca e chip cioplit
este ungur botezat la credinta ortodaxa
ce parere aveti?
|
Vad ca iconoclasmul(ura fata de icoane) se manifesta mai nou si printre anumiti ortodocsi. Si eu am avut neplacerea sa aud de la cineva ca ii e greata sa sarute icoana dupa ce a mai fost sarutata de nu stiu cate babe inainte. Stiu ca nu spun nimic nou dar se pare ca unele lucruri trebuie repetate; porunca de a nu te inchina la chipuri cioplite din Vechiul Testament se refera la paganii acelor vremuri care se inchinau la soare, la luna, la stele, la vant, la vaci, boi, si tot felul de alte zeitati. Noi nu ne inchinam lemnului sau sticlei, ci imaginii pe care icoana o reprezinta. Pe mine icoana Mantuitorului si a Sfintei Fecioare ma ajuta sa ma concentrez in timpul rugaciunii; sfintii ne arata prin viata lor ca desavarsirea este posibila si la oameni.
Cat despre cei carora le e greata sa sarute icoanele din cauza babelor, sau mai rau! sa se impartaseasca de frica sa nu ia herpes si mai stiu eu ce...le amintesc ca Iisus si apostolii au baut din acelasi pahar. Frica asta mascheaza de fapt aroganta si fariseism.
Acest ortodox de care vorbiti nu merge la biserica din cauza ca nu e atent la Sfanta Liturghie si prin urmare nu pricepe nimic din frumusetea slujbei. Pacat de el, ce sa spun? Eventual explicati-i pas cu pas semnificatie ritualurilor ortodoxe ca sa inteleaga.