Subiect: sfinti catolici
View Single Post
  #2  
Vechi 06.02.2011, 17:59:11
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.721
Implicit Sfantul Fotie a spus nu Papei

Deodată, la vârsta de 47 de ani, a devenit patriarh al Constantinopolului, într-o perioadă dificilă a Imperiului Bizantin. Și-a dorit? Nu și-a dorit. El iubea cărțile, îi plăcea în cabinetul de studiu. L-au luat de acolo – laic fiind – să-l hirotonească. Când a văzut că se insistă, nu a dormit toată noaptea. Plângea și spunea: Prefer să mor decât să se întâmple așa ceva. Nu pentru că disprețuia demnitatea preoțească, ci pentru că știa cât de dificil este să ridice cineva această răspundere, mai ales în astfel de timpuri. La urmă însă s-a supus. A fost hirotonit într-o săptămână: monah în prima zi, apoi citeț, ipodiacon, diacon, preot și mai pe urmă episcop și patriarh în ziua Nașterii Domnului, în anul 857. Nu s-a mândrit. Și-a păzit cugetul în cumpătare. Era smerit. Spune Viața lui că atunci când auzea că cineva a păcătuit, curgeau lacrimi din ochii lui; credea că a păcătuit el însuși și se tânguia și-l ruga pe Dumnezeu să-l ierte.

Așa era Sfântul Fotie, plin de iubire și de compasiune pentru turma lui. Dar față de vrăjmașii credinței era leu. S-a luptat împotriva multor erezii și desigur a iconomahilor. Îi mustra pe bogații care erau răpitori și nedrepți. S-a pus rău însă cu împărații și autocratorii. Și aceasta i-a adus prigoană. Avea dușmani. Cine au fost cei care l-au mâncat? Preoții, episcopii și călugării. Nu suportau limba lui. Toți aceștia s-au aliat împotriva lui. Au reușit și au atras pe împărați de partea lor și de două ori Sfântul Fotie a fost trimis în exil. Prima oară în 867, sub Vasile Macedoneanul, în Mănăstirea Acoperământului pe țărmurile tracice ale Bosforului. Și nu i-au permis să ia cu el pe nimeni. Ceea ce l-a durut cel mai mult a fost faptul că nu l-au lăsat să-și ia cu el nici cărțile care erau mereu tovarășii lui. L-au caterisit în 869. În 878 a revenit pentru a doua oară în tronul patriarhal, însă iarăși l-au detronat în 886, sub Leon cel Înțelept, și l-au exilat într-o mică insulă lângă Calcedon, în mănăstirea Ieriei. Acolo, în exil, și-a închis ochii pe 6 februarie 891.

Marele Fotie a spus „nu” papei, care voia să supună întreaga lume stăpânirii lui. Dacă suntem astăzi ortodocși, o datorăm Sfântului Fotie. Catolicii nu vor să audă de numele lui; pentru noi, ortodocșii, este apărător al credinței, precum Marele Atanasie, precum Marcu Evghenicul și atâția alți părinți.
Reply With Quote