View Single Post
Vechi 07.02.2011, 10:31:27
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iosif77 Vezi mesajul
Inteleg ca in greaca sunt doi termeni: latreia si doulia. Am si eu o intrebare domnule Adrian: nu credeti ca ar fi recomandat ca si in limba romana sa existe un echivalent pentru fiecare din ei?
Cinstirea pe care Biserica o da Sfintei Fecioare se numeste supravenerare, pracinstire sau supracinstire.

Citat:
Hai sa fac eu o propunere:
latreia = inchinare
doulia = cinstire
Cinstirea data lui D-zeu se numeste adorare = latria
Cinstirea data Maicii Domnului se num. supravenerare sau preacinstire = hiperdulia
Cinstirea data sfintilor se num. venerare = dulia

Citat:
Ok, hai sa vedem cum suna: „Te cinstim pe tine, Preacurata Fecioara...”
Mie mi se pare altceva decat: „Ne inchinam tie, Preacurata Fecioara...”
Nu trebuie sa ti se para nimic deosebit: poti inlocui termenul "cinstire" cu term . "respec" - Te respectam pe tine , Preacurata..." - nimic ciudat!
"ne inchinam" - arata gestul facut de credincios in fata Maicii Domnului...Gesturi de inchinare facute de oameni ingerilor sau oamenilor gasesti si in Biblie: la Iosua 5,14 vezi inchinarea facuta de Iosua in fata "mai marelui ostirii ingeresti"; D-zeu nu l-a pedepsit...
Daca vei citi Judecatori 2, 13 vei vedea ca inchinarea adusa lui Baal si Astartelor a atras mania lui D-zeu...
Concluzia la ce am spus o tragi tu.

Citat:
Sunt acesti termeni interschimbabili in limba greaca?
Si daca nu, nu vi se pare ca lipsa unei terminologii precise da nastere la confuzii?
Nu aduce confuzii!
Confuzie se produce doar in mintea celui care nu vrea sa inteleaga sensul.
De ce sa nu ne plecam fata (sa ne inchinam) Maicii Domnului, din moment ce ea L-a nascut pe Hristos?

Citat:
Daca doriti sa fie sustinuta afirmatia: „ortodocsii si catolicii nu sunt Mariolatri, ci Marioduli”, atunci ar trebui interzisa alaturarea termenilor „Inchinare” si „Maica Domnului”.
La Sinodul III Ecumenic de la Efes din 431 s-a discutat destul de clar dogma Mariologica!
"Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume." I Petru 5, 8.