Citat:
În prealabil postat de Iosif77
Inteleg ca in greaca sunt doi termeni: latreia si doulia. Am si eu o intrebare domnule Adrian: nu credeti ca ar fi recomandat ca si in limba romana sa existe un echivalent pentru fiecare din ei?
Hai sa fac eu o propunere:
latreia = inchinare
doulia = cinstire
Ok, hai sa vedem cum suna: „Te cinstim pe tine, Preacurata Fecioara...”
Mie mi se pare altceva decat: „Ne inchinam tie, Preacurata Fecioara...”
Sunt acesti termeni interschimbabili in limba greaca?
Si daca nu, nu vi se pare ca lipsa unei terminologii precise da nastere la confuzii?
Daca doriti sa fie sustinuta afirmatia: „ortodocsii si catolicii nu sunt Mariolatri, ci Marioduli”, atunci ar trebui interzisa alaturarea termenilor „Inchinare” si „Maica Domnului”.
|
Iertare ca intervin. Dau si eu un raspuns.
Observatia dvs este foarte buna. Mai trebuie facuta, totusi, o deosebire foarte importanta care va lamuri mult mai bine neclaritatile. Pentru ortodocsi un sfant este cel ce are pe Hristos in el, prin Duhul Sfant, binenteles. In ortodoxie sfintii se mai numesc si pneumatofori sau purtatori de Duh Sfant. Toti sfintii, inclusiv Sfanta si Preacurata Fecioara sunt purtatori de Duh Sfant astfel ca atunci cand crestinul ortodox se inchina sfantului sau Fecioarei Maria, el se inchina Duhului Sfant dar cinsteste sau preacinsteste pe purtatorul sau purtatoarea Duhului Sfant. Rugaciunea si cinstirea ortodoxului se adreseaza sfantului respectiv dar inchinaciunea se acorda numai Duhului Sfant ce locuieste in acel sfant. In acest mod noi respectam inchinarea cuvenita numai lui Dumnezeu cu cinstirea si rugaciunea adresata doar sfantului respectiv. De ce ne rugam sfantului si nu direct lui Dumnezeu? Asta e o alta problema, dar pe scurt va pot spune ca in ortodoxie rugaciunile cele mai puternice sunt cele pentru altii, asta pentru ca toti ne consideram madulare ale Trupului lui Hristos, traind unii prin altii, rugandu-ne unii pentru altii, slujind unii pentru altii. Sau asa ar trebui sa fie, dar nu intotdeauna si reusim sa punem in practica acest lucru. Iertare inca o data.
Har, smerenie si jertfa de sine.