Grecia..continuare
METEORELE
[SIZE=3]Ele ne apar maiestuoase si mai detaliate pe masură ce ne apropiem de ele!Numite și STINCILE LUI DUMNEZEU ,ele sint considerate de statul grec ca ..loc sfint ,imuabil si inviolabil.,fiind considerate ca fiind cel mai important centru monastic ortodox al GRECIEI ,după ATHOS.Dominantă a naturii ele răsar in cimpia Tesaliei existind presupuneri variate ale formării lor geologice....dar este mult mai simplu să gindim că Dumnezeu le-a voit să fie așa!Încă din autocar am observat aceste mănăstiri situate sus ,intre cer și pămint,scurtind parcă această cale lungă și grea de la pămint la cer.Din secolul 11 se stabilesc aici in crăpăturile stincilor primii călugări eremiți ,înfruntind vinturile,ploile și zona pietroasă cu puțină vegetație.De-a lungul timpului au fost inființate 24 mănăstiri dintre care astăzi se mai găsesc doar sase in activitate ,,restul fiind părăsite sau fără monahi ,dar vizitabile unele. Ajungem dupa un ocol in care le admiram la manastira MAREA METEORA...dar nu intram pentru ca monahii se reorientează după program și ne indreptăm spre mănăstirea VARLAAM ,aflată nu departe de Marea Meteoră.Dacă ei nu s-ar fi orientat noi am fi văzut doar mănăstirea Marea Meteoră ,fapt care m-ar fi nemulțumit profund...adica să nu văd măcar ceea ce vede toată lumea ,două mănăstiri..măcar![/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
MĂNĂSTIREA VARLAAM
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]Situată pe una din inaltele stînci ale METEORELOR,locuităde ascetul VARLAAM în secolul14și înfiițată de frații Theophonis și Nectarie in secolul 15.Biserica cu hramul TUTUROR SFINȚILOR a fost zidită in anul 1542.Urcăm 175 trepte admirînd spre stinga noastră un peisaj minunat de stinci de delimitează o zonă mai depresionară în care domină cam în centrul acestei zone o stincă pe care se află o mănăstire ,anume mănăstirea SFINTUL ȘTEFAN ,inchisă lunea,iar in dreapta noastră admirăm stincile ce delimitează treptele care parcă vor să se prăvale peste noi.Intrăm printr-o poartă destul de mică intr-un spațiu larg de unde admirăm și mai bine frumoasa panoramă a stincilor ,dar și intrarea in mănăstirea propriu-zisă ,care este spațioasă și incadrată de un parc cu multă verdeață.Intrăm intr-un hol deschis delimitat de coloanele de la intrare ,unde ne inchinăm la icoana Mintuitorului ,a MAICII Domnului și ne indrepăm spre intrarea in mănăstire ,ne inchinăm la moaștele și icoana celor doi frați întemeietori ai mănăstiri ,admiram pictura ,executată in cea mai mare parte de pictori din Teba.Ieșim in curtea îngustă delimitată de mănăstirea din piatră și un atelir unde se află un foarte mare butoi de cam 2000litri ,unde era adunată apa pentru folosința mănăstirii.,admiram de pe terasă peisajul stincos ,urcăm și la turnul unde se află plasa de coborîre și urcare a monahilor și materialelor de construcție ,funcționabilă ,și admirăm de acolo de sus un parc mic și cochet in partea laterală a scărilor de urcare.,dar apoi coborim la un demisol unde se flă muzeul mănăstirii.La ieșire admirăm și turnul clopotniță ,ne facem poze pe terasa spațioasă din fața mănăstirii și ne grăbim ,din păcate să ajungem și la mănăstirea [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
MAREA METEORA
[SIZE=3]Aflată pe cea mai înaltă și mai lată stîncă meteoritică va trebui după ce trecem de spațiul de gherete cu suveniruri să intrăm pe o poartă mai mică după ce trecem un culoar ingust , și să urcăm 400 trepte .Constat că vegetația este foarte redusă ....ajungem la intrarea propriuzisă in mănăstire , și după ce intră grupul nostru ușa mănăstirii se și inchide pentru vizitatori.La stinga admirăm fosta bucătărie veche din 1557,,in dreapta osuarul,apoi muzeul de artă populara cu multe tablouri,ieșim prin curtea care are un frumos aranjament floral ,o cișmea cu apă ,o terasă de pe care ni se oferă un superb peisaj al stincilor și a cimpiei Tesaliei,,unde inainte de plecare fiecare iși face poze ,intram și la muzeul din fosta trapeză,unde admirăm patrimoniul mănăstirii.Dar o remarcă negativă este că nu ni s-a spus ce este de vizitat ,eu toate trebuind să le caut și să le nimeresc!..in afară de obiectivul principal mănăstirea Marea meteora,.Mănăstirea ,fiind seară ,are o luminație foarte slabă noi neputind să ne bucurăm și de admirarea la lumină normală a icoanelor , de pe iconostas,indeosebi icoana Maicii Domnului cu crinul ,nici picturile de pe pereți nu se văd clar ..dar ne inchinam la moaștele intemeietorilor,SFINTUL ATANASIE și cuviosul IOASAF.Mănăstirea ,cu vechime din anul 1340 ,are hramul SCHIMBAREA LA FAȚĂ A MINTUITORULUI..La această mănăstire nu urcăm la turnul clopotniță ..s-a considerat de organizatoare că a fost suficient că l-am văzut pe cel de la mănăstirea Varlaam.,nu ne inchinam nici in paraclisele Maicii Domnului și a al inaitemergătorului SF.IOAN BOTEZĂTORUL.Adică o mănăstire importantă văzută superficial și n grabă ,unde nu avem nici un ghid ,așa cum am văzut la un grup de străini care se aflau concomitent cu noi ,care le explica multe ...dar noua nimica considerabil și la modul serios...păcat că nu am ințeles engleza căci mă alăturam să ascult ghida de la acel grup.!Mie nu mi se va oferi altă ocazie să vizitez..de altfel nu mai am nici binecuvintare de a mai pleca pelerinaje...și de aceea pierderea mea este foarte mare ...mă gindesc la cele 3 ore pe care dacă le-am fi avut la dispoziție puteam vizita și celelalte mănăstiri vizitabile deschise toate in acea zi cu excepția mănăstirii sfintul ȘTEFAN...adică mănăstirea SFINTEI TREIMI ,ROUSANOS și a SF.NICOLAE ANAPAVSOS....probabil că timpul ar fi fost suficient acela de 3 ore pierdute din cauza monahilor ,de vină fiind starețul lor și a ghidei ,care ar fi putut din timp să modifice ziua plecării. dacă tot știa că vin atiția monahi și este problemă cu ziua de Duminică pentru a ajunge la timp.!..desigur bănuiec că trebuiau modificate cazările!Dar egoismul și indiferența lor este explicabilă pentru că ei au mai fost in GRECIA și la Meteore,chiar dacă nu toți...și ce mai conta că sint și mireni care merg doar odată in viață ,făcind economii după putință pentru a putea pleca și aceștia avind evident dorința de a vedea cit mai mult,de a se inchina in cit mai multe locuri și de a se folosi cit mai mult Plec de la Marea Meteora cu părerea de rău pentru superficialitaea de care a dat dovadă organizatoarea in a nu ne vorbi nici un monah de acolo despre această mănăstire....Trec și pe la pangar unde imi iau o icoană mică cu Maica Domnului cu crinul ,pentru că voiam să cumpăr șide la mănăstire nu numai de la muzeul de icoane, mai cumpăr ,lumînări de acolo și tămîie cu miros de magnolie.Dau slavă lui Dumnezeu că am reușit să văd măcar atita...căci pericolul era de a nu se vedea decit un obiectiv!...halal noroc!![/SIZE]
[SIZE=3]Încheiem ziua primă cu cazarea la un hotel in Egmenița...dar afară ploua cu găleata chiar cind să luăm bagajele pentru aintra la cazare.Ploaia foarte puternică a pătruns și in buyunarele hainei mele unde se afla celularul ,deși aveam deschisă umbrela!..așa incit aveam să constat că aceta s-a stricat iremediabil pozele mele făcute la Meteore răminind stocate acolo ..pe vecie ![/SIZE]
VA URMA..
|