View Single Post
Vechi 08.02.2011, 11:02:23
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Mai exista si versiunea ca Raiul este un loc temporar pana la Apocalipsa, dupa care va fi infiintata Imparatia Cerurilor. Nu cred in asa ceva.

Sa revenim.

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
"Toata firea va fi nu cum a fost cand a fost zidita, materiala si sensibila, ci se va preface la invierea cea de obste si va deveni o locuinta nemateriala si duhovniceasca si mai presus de orice simtire... Toata lumea aceasta va fi mai presus de orice cuvant si de orice intelegere. Fiind duhovniceasca si dumnezeiasca, se va uni cu lumea de sus si va deveni un alt paradis duhovnicesc, IERUSALIMUL CERESC, fiindca s-a facut asemenea cu cele ceresti si s-a unit cu el" (Sfantul Simeon Noul Teolog)
Deci.. nu vor fi doua zone diferite, se vor uni.
Daca cele doua zone se vor uni, nu rezulta de aici ca se vor contopi in acelasi lucru. Va fi un Cer nou si un Pamant nou. Cerul nu este Pamant si nici Pamantul nu este Cer.

Citat:
Scopul va fi : "robia stricaciunii, ca sa fie partasa la libertatea slavei fiilor lui Dumnezeu"(Rom. 8:21)
Nu exista o diferentiere intre dreptii care se vor mantui "Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El." (I Cor. 2:9)
De unde ai tras concluzia asta?!

Citat:
"Dumnezeu va fi toate in toti" (I Cor. 15:28). "Caci daca nu ni Se va face Hristos in toate, inseamna ca Imparatiei Cerurilor si bucuriei din ea ii lipseste ceva si este nedesavarsita. Adica daca Hristos nu li Se face tuturor dreptilor: si haina, si cununa, si incaltaminte, si bucurie, si dulceata, mancare , bautura, masa, pat, odihna si frumusete nepovestita a vederii, [...] de lipseste un bine chiar numai cuiva din cei ce locuiesc acolo, indata lipsa acelui bine va da loc la intristare si intra intristarea in mijlocul celor ce se bucura." (Sfantul Simeon Noul Teolog)
Sfantul Simeon Noul Teolog este unul din cei trei Sfinti cu supranumele de Teolog. Nu indraznesc sa comentez ceea ce a spus el aici, daca intr-adevar e un citat din scrierile lui.

Citat:
Fericirea Raiului vine din petrecerea cu Dumnezeu, sfintii ingeri, cu sfintii in lumina si slava Lui Hristos (Matei 8:11, Luca 13: 28-29, Evr 12: 22-23, Ioan 14:3, Luca 16:23, II Tim. 2:12).
Corect.

Citat:
La prima intrebare nu stiu sa raspund.
La cele doua, acelasi raspuns, dat de Iisus Mantuitorul, care a zis ca exista trepte de fericire "In casa Tatalui Meu multe lacasuri sunt". Deci este vorba despre o singura Imparatie a lui Dumnezeu, un Rai, impartit in lacasuri.

Zic eu ca v-am raspuns. Daca nu sunteti lamurit, sunt dispusa sa va lamuresc (in limita cunostintelor).
Multe locasuri nu poate insemna ca sunt suficiente, ca in mod sigur sunt destule pentru absolut toti oamenii. Acest verset mai degraba ne arata ca sunt locasuri diferite in casa Tatalui. De ce zic asta? Deoarece ni s-a revelat existenta mai multor Ceruri (minim noua, dupa cum spune Sfantul Dionisie Areopagitul). Acestea sunt populate de multe feluri de ingeri, unii mai aproape de Dumnezeu (Serafimii), altii mai aproape de oameni (ingerii pazitori). Se vede de aici diversitatea lumii spirituale. Mai mult, nu toti oamenii sunt la fel. Unii se apropie mai mult de Dumnezeu, altii mai putin. In functie de capacitatea cu care ei insisi se vor afla capabili de a iubi, Il vor descoperi pe Hristos mai mult sau mai putin. Altfel, Raiul ar fi un loc aproximativ comunist... Similar cu lumea ingerilor, observam ca si pe pamant avem ierarhii in Biserica. Dumnezeu se descopera oamenilor, ca si ingerilor, mai mult unora si mai putin altora. Si unora prin altii imbunatatiti.

Ce inseamna dar ca in Ceruri exista cete de sfinti? Sau cete de ingeri? Adevarat, acolo nu mai avem sus si jos, dreapta si stanga, insa nu toti sunt egali sau identici. Slava Lui Dumnezeu ni se da functie de posibilitatea noastra de a o accepta. Evident ca realitatea de dupa ramane pentru noi o taina, insa macar sa avem o idee despre ce poate fi vorba in cele ce vor urma.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote