nu vreau sa par rautacioasa desi stiu ca imi asum acest risc, continui sa las acest msg...sper ca nu va deranja pe nimeni...trageti voi singuri concluziile...si daca aveti vreo urma de indoiala va rog sa citi cartea Pr Arsenie Papacioc " Singur Ortodoxia"..cartea se gaseste pe net si nici nu iti ia mult timp ca sa citesti....eu pun aici doar un extras din ea:
.Sfinţia voastră, care sunt cauzele apariţiilor schismelor şi ereziilor? Pentru că se invocă motive sociale, politice, geografice, istorice, că n-au fost la Sinoade etc.
arhimandrit Arsenie: Diavolul īndeamnă tainic inimile celor ce au concepţii amestecate privind adevărul mīntuitor; acesta este motivul principal.
Motivele sociale, politice sunt puse ca să momească, să spună că tu nu eşti cu istoria. E vorba de Adevăr ! Nu-i vorba de timp, de istorie.
S-au rupt după sute de de ani! Şi nu s-au rupt oricum, va să zică cu interes; această stare de măreţie, de mīndrie a Romei să fie mai deasupra decīt Constantinopolul. Suprema valoare e Adevărul!
Sfinţia voastră, Enciclica Patriarhilor Ortodocşi de la 1848 - care este un răspuns la o chemare a Papei să vină ortodocşii la Biserica Catolică - condamnă papistăşia ca erezie īn special datorită īnvăţăturii Filioque; la fel şi Părintele Iustin Popovici spune despre romano-catolicism că este o erezie, ca şi despre protestantism. Ce părere aveţi?
arhimandrit Arsenie: Nu ne pronunţăm pentru că repetăm lucrurile
Pentru că au ieşit din răspunderea canonică, respectiv dogmatică, au modificat cu filioque Crezul: spun că Sfīntul Duh purcede şi de la Fiul cīnd, e limpede, spune Mīntuitorul: "de la Tatăl purcede"[5]; nu spune: şi de la Mine. Mai īntīi de toate, este o problemă de dogmă, deci cum pot să spun eu altfel, cīnd s-a stabilit cu jertfe mari Adevărul.
Apoi au īnceput să adauge primatul papal, să adauge infaibilitatea papală, să adauge indulgenţele, să adauge purgatoriul; fac Liturghia cu azime, nu cu pīine dospită, care este legea Mīntuitorului, El a făcut artos, nu a făcut azimă; Imaculata Fecioară iarăşi este o mare greşeală: că s-a născut Maica Domnului fără păcat.
Şi pe urmă, au băgat un lucru foarte grav, care se strecoară, dar este foarte grav din punct de vedere strategic şi din punct de vedere al luptei: "Scopul scuză mijloacele" - te omor că aşa spune religia mea; exact cum spune īn Talmud: "Dacă vezi un creştin pe margine de prăpastie, dă-i vīnt īnăuntru."; este o obligaţie religioasă la ei.
Ei nici n-au Proscomidie. S-a pus problema că noi, ortodocşii, avem cultul morţilor.
Acuma, ce facem cu morţii?
Noi avem cultul morţilor, avem Proscomidie, unde īi pomenim cu mare evlavie, mult timp, īi punem īn Potir, īn sīngele lui Hristos: "
şi iartă, Doamne, păcatele celor ce s-au pomenit aici"; va să zică tot Hristos īi iartă prin Liturghiile pe care le facem, asta poate salva morţii.
Păcatele nu le poate ierta decīt Hristos; El este singurul care poate să ierte păcatele.
Ei au creat purgatoriul să dea un răspuns la īntrebarea ce facem cu morţii şi, īntr-o formă raţională, ard acolo cīt ard pentru păcatele pe care le-au făcut şi automat se mīntuie; ei, nu-i aşa!
Apoi mi-a schimbat Sfīnta Cruce, forma Sfintei Cruci, care este motivată, Sfīnta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfīntul Duh; īşi fac crucea altfel: cu toată mīna şi de la stīnga la dreapta numai ca să fie altfel decīt a fost, ceea ce īnseamnă o ambiţie şi, din punct de vedere strategic considerat, aducīnd o noutate, mai repede īţi faci prozeliţi.
Crucea este un lucru care are o semnificatie la noi, Sfīnta Treime: toată īnălţimea, toată lăţimea şi toată adīncimea; ei nu se gīndeau la o semnificaţie, pentru că nu-i nimic fără o semnificaţie īn Biserica noastră.
Trist este că ei au īnceput de-o bucată de vreme să fie cu totul conştienţi că au dreptate şi īşi motivează dreptatea; mistifică adevărurile istorice.
Au avut şi Papi: Papa Martin la Sinodul VI Ecumenic, Ipolit, de asemenea, Patriarh la Roma - au fost mucenici, deci au motive să rămīnă īn Ortodoxie, īn Adevărul iniţial. Ortodoxia nu este un titlu, este un Adevăr!
Acest Iustin Popovici nu cruţa nimic şi nu făcea diferenţe prea mari de termeni de exprimare cīnd este vorba de Adevăr pentru că Mīntuitorul a spus: "o iotă, o cirtă dacă schimbaţi"[6], nu vă veţi putea mīntui, "mic se va chema īn Īmpărăţie"[7]; adică nu se va putea mīntui. Ceea ce īnseamnă că acest mic, care este de fapt mare, este ceea ce fac ei.
ma iertati dc am suparat pe cineva
Doamne miluieste!
|