Citat:
În prealabil postat de dianagroza
Dar nu trebuie sa uitam faptul ca intelegerea Sfintei Scripturi se face in mai multe etape, nu doar cuvantul ci si intelegerea duhovniceasca, aceasta din urma nu o are oricine. Noi suntem limitati in a intelege caile Domnului si nu incerc sa dau aceasta explicatie in lipsa unui argument. Altfel decat am incercat sa explic, nu stiu daca o pot face. Am sa caut carti si am sa ma documentez.
|
Eu sunt foarte de acord ca trebuie sa ne curatim de rele ca sa avem mintea clara pentru a intelege sensurile adanci ale unor texte mai dificile din Scripturi. Dar aici vorbim despre un fapt critic, de baza sau fundamental al credintei mele: este mantuirea accesibila tuturor oamenilor sau nu? Eu cred ca este, din moment ce suntem modelati dupa chipul divin, fiind inzestrati printre altele si cu libertatea atat de scumpa noua. Problema este ca vin unii care au pretentia sa inchida usa Raiului celor care nu sunt de o credinta cu ei, or asta nu pot sa accept in veci. De aceea trebuie sa inteleg care este pozitia oficiala a Bisericii Ortodoxe, dar nu am nevoie numai de afirmatii goale de genul "da, mantuirea este accesibila tuturor", ci vreau dovezi concrete bazate pe Sfintele Scripturi si pe Sfanta Traditie.
Voi incepe si eu sa caut raspuns la preotii din oras pentru inceput. Dar ma tem ca voi avea aceeasi experienta ca si atunci cand am fost la ei si cu alte intrebari, poate mai dificile ca asta si... Doamne ajuta.