Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu spun eu, asa spun toti, in orice carte ortodoxa. Tu nu ai citit nicio carte ortodoxa? Sau patericul si vietile sfintilor. Cei care au scazut si s-au inrait au ajuns sa faca ei insisi fapte rele, fara vreo ispittire, ti-am mai spus. La fel si ingerul cazut, la inceput era inger, apoi a cazut si a inceput sa faca doar fapte rele.
|
Catalin, am citit multe carti ortodoxe si tocmai ca nu am gasit ca majoritatea oamenilor sa se lupte in principal cu gandurile din afara, ci se luptau cu ispitele din interiorul lor, adica cu ceea ce numesti tu patimi, capatate in timpul tineretii lor, si ajungand pana la urma sa zica faptul ca pacatul cel mai mare este acela cu care se lupta mai mult omul. Si vad ca acum spui ca aceste patimi te imping la rau fara sa mai existe ispitirea. Deci pana la urma ajungem la cuvantul Domnului ca din inima noastra vin toate relele si ajungem la cuvantul Sf. Ap. Petru ca cei rai sunt lasati in voia patimilor lor in timp ce dreptii sunt scapati de patimi (adica de ispite zice apostolul, pentru ca el nu zice "patimi" ci zice "ispite")
Vad ca de fapt toata neintelegerea in discutiile cu voi a provenit de la faptul ca voi v-ati cramponat de cuvantul "patima" pe care nu l-ati putut folosi asa cum este el folosit in Biblie, adica "ispita". Insa daca voi folositi patima in loc de ispita, pai atunci cum de in rugaciunea Tatal Nostru nu faceti la fel, sa vedeti cuvantul patima acolo unde Domnul zice ispita? Pentru ca se refera atat la ceea ce voi numiti ispita cat si la ceea ce numiti patima, in sensul ca "nu ne duce pe noi in ispita si ne izbaveste de cel rau" se refera atat la a fi paziti de a cadea in cursa celui rau, adica in ispita dupa definitia voastra, dar se refera si la a fi izbaviti de patimi adica sa fim izbaviti de cel rau, de ispitele lui care sunt in noi, in inima noastra. Dupa cum le-a zis si apostolilor sa se roage sa nu cada in ispita pentru ca trupul este slab.
Pana la urma vad ca ajungem la o intelegere, dar este tare greu cand se adauga un cuvant in plus si apoi nu se mai intelege cand il adaugati si cand nu.