Subiect: derutat
View Single Post
Vechi 13.02.2011, 10:17:12
CrisetenO CrisetenO is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Normal. Ei vor să susțină o societate nouă și un om nou ! De fapt, cât de vechi este acest om ! Și cât de veche societate ! Sodoma este numele ei.

Dar care lege dată de Dumnezeu este confuză ? Nu știu niciuna să fie astfel. Toate mi se par limpezi precum cristalul. Confuzia nu poate fi decât în ochiul care le citește.
Dimpotrivă, mie legile făcute de oameni, mai ales în zilele noastre, mi se par confuze. De când nu ați citit ceva din Monitorul Oficial ? Nu trec bine de preambulul unei legi și deja mă doare capul. Mai ușor îmi e să înțeleg filozofia sucită a lui Hegel scrisă în Gottisch decât un banal normativ adoptat de Parlamentul care, chipurile, mă reprezintă.
Pentru el confuzia provine din motivul de a se supune unui judecator pe care nu-l intalneste in persoana in fiecare zi, un judecator care nu pedepseste intr-un mod deterministic, care sa poata fi modelat in formule, ca sa zic asa. Daca S-ar arata Dumnezeu in fata pacatosului si l-ar pedepsi, ar crede mai degraba. Legile de astazi, desi scrise uniform in chineza, iar in China, in greaca veche, sunt oarecum deterministice: cauza-efect, cu o persoana (care reprezinta corpul de justitie) impartind judecata. De asemenea, legile naturale (din fizica, biologie, chimie) au un efect cuantificabil, care se poate masura in formule; aceste formule pot fi apoi folosite pentru a "prezice" anumite efecte.

Ori noi nu-L putem modela pe Dumnezeu. Nu putem lua niste observatii, formula niste ecuatii, si apoi determina un raspuns concret. Nu putem sa-L cuprindem pe Dumnezeu in mintea noastra. Dupa parerea mea insa, e chiar o mare aroganta sa crezi ca numai ce poate fi modelat in mintea ta (sau mintea noastra colectiva daca vreti), exista. Pai hai sa incercam sa cuantificam iubirea: chiar si iubirea sa zicem mondena. Cu toate modelele psihologice, ne e foarte greu sa anticipam actiunile -- nu zic actiunile generale, ci actiunile pas cu pas -- ale celor care iubec. Ce sa mai zicem atunci de Iubirea care este Dumnezeu?
Reply With Quote