Subiect: legea veche
View Single Post
Vechi 14.02.2011, 20:21:07
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Adriana, cata poveste mi-ai scris, nu am apucat sa citesc toata partea a doua. Asadar aici ne intelegem, vrajmasul ne bombardeaza tot timpul cu ispite, dar la cei mai putin induhovnicit Dumnezeu nu-i ingaduie sa faca tot ce vrea. Ispitirile din afara sunt cele ale vrajmasului. Ispitele dinauntru sunt patimile, amintiri ale patimilor, etc. Cele dinauntru sunt rele, cele dinafara sunt bune, ne ajuta sa crestem (atata timp cat nu cadem in ele si devin pacat).
Salut Catalin
Suntem deacord doar partial, daca citesti si postarea cu ispitele o sa intelegi. Ispitele din afara, cele care vin de la Satana, nu sunt bune, ci doar ingaduite de Dumnezeu, asa cum le ingaduie si pe cele dinauntrul nostru fara sa fie bune. Le ingaduie in sensul ca nu mai da potopul peste noi, de cand a facut legamantul cu curcubeul, ca tot vorbeati mai sus de pedepsele lui Dumnezeu. Si nici focul nu mai vine peste noi etc. Daca ispitele ar fi bune, ni le-ar da Dumnezeu insusi. Si daca nu ar exista cele dinauntrul nostru, pai cele din afara ar ramane inofensive. De aceea trebuie curatate cele diauntru. Dumnezeu nu da ispite, el nu ispiteste, el ne poate pune insa la incercare. Si cand am scris postarea cu aceste doua lucruri diferite - ispita si incercare, una de la diavol care este rea si una de la Dumnezeu care este buna, mi-a trecut prin minte ca pentru tine sunt unul si acelasi lucru din cauza ca in incercari poate interveni intr-adevar mana celui rau si de aceea tu le numesti ispite. Ca sa intelegi ce vreau sa spun, hai sa luam exemplul lui Iov, unde Dumnezeu permite Satanei sa.... ce? Sa il ispiteasca? A venit Satana sa ii sopteasca ganduri de razvratire, de curvie, de furt, etc? Acestea ar fi fost ispite. Insa Dumnezeu nu ispiteste asa ca i-a zis Satanei sa nu intinda mana asupra lui. Ceea ce i-a permis Satanei a fost doar de a-i lua ceea ce era in posesia lui adica animale, moartea celor dragi, boli trupesti, acestea au fost incercari si nu ispite pentru ca nu au fost indemnuri sa faca ceva rau. Diavolul nu i-a soptit ganduri de razvratire la adresa lui Dumnezeu sau cine stie ce alte ganduri ispititoare.
Acum poate ca intelegi diferenta intre ispita de la diavol si incercare de la Dumnezeu. Ispita iti sopteste sa faci ceva rau, in timp ce incercarea este ceva ce tu percepi ca neplacut/dureros etc dar care nu iti sopteste sa faci tu insuti un lucru rau. De exemplu, vezi un film nu tocmai pentru copii si apoi ai un gand nu tocmai curat legat de ceea ce ai vazut, asta este ispita si este rea. In consecinta este bine sa eviti astfel de filme. In alta zi afli ca ai pierdut o suma mare de bani, asta este incercare, nu iti sopteste un gand rau iar atitudinea ta in fata acestui eveniment te poate ajuta sa cresti sau sa scazi, in functie de ce alegi sa faci. Si bine-nteles ca se pot combina adica poti pierde suma de bani si daca in sufletul tau ai o patima legata de bani, aceea poate fi ispitita cu ganduri rele. Dar daca nu ai patima banilor, iti pare rau, dar apoi zici ceva de genul: banii vin, banii pleaca, eu sa fiu sanatos. Iar atitudinea pe viitor este doar de a fi atent cum manevrezi banii si nu evitarea detinerii de bani ca si cum ar fi ceva rau ca in cazul filmului cand eviti sa vizionezi anumite filme.
Poate acum se intelege mai bine.
:)
Reply With Quote