Citat:
În prealabil postat de ZergAteu
Da, pentru un ateu toată ceremonia religioasă nu are nici o semnificație, pentru el ca și cum ar vorbi telepatic cu Moș Crăciun deși știe că nu există. Cu alte cuvinte, dacă ar face acest lucru din convingere, ar avea probleme grave la etajul superior, dar o poate face pentru a le face pe plac copiilor lui pentru că-i iubește și nu vrea să le dărâme fantezia lor.
|
Legat de Mos Craciun subscriu la cele spuse. Legat de asocierea cu ceremonia religioasa, nu.
Repet, eu cred in sansa mantuirii unui ateu pana la sfarsitul vietii sale, tot asa cum cred in sansa mantuirii unui crestin. Iar daca eu cred acest lucru, indraznesc sa spun ca Dumnezeu crede cu atat mai mult. Asta pentru ca exista sansa schimbarii, exista o lucrare si o randuiala a lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi.
Sinaxarul prezinta o sumedenie de astfel de "exceptii": vrajitori, actori, desfranati, talhari, prigonitori ai crestinismului, ajunsi sfinti. Exista chiar exemplul unui mim care s-a convertiti in timp ce parodia botezul (o ceremonie fara nicio semnificatie pentru el) si a murit martir.
Asta nu inseamna ca se va umple calendarul de sfinti, fosti atei. Nu. Insa am nadejdea, ca multi atei vor ajunge la un moment dat, in timpul vietii lor, la o relatie personala constienta cu Dumnezeu. Va fi momentul in care totul, in jurul lor, va dobandi alta semnificatie.