View Single Post
Vechi 15.02.2011, 19:29:13
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mirela0110 Vezi mesajul
aici este vorba de spagi ... din moment ce omul lucreaza si isi plateste cotizatiile la stat, la sanatate, si doctorul ala are un salariu deja, este normal ca sa mai fie date spagi? doar ca omul sa capete putina atentie din partea unui om care automat e obligat sa isi faca datoria??? nu stiu, mie nu mi se pare deloc normal.
"Cotizațiile la stat, la sănătate" sunt, de fapt, impozite mascate. Banii aceia ajung, împreună cu TVA-ul, în același Buget Consolidat al Statului. Deci, degeaba plătim, dacă banii nu ajung la spitale și la doctori. Prin urmare, ceea ce trebuie făcut este să se termine cu această aiureală de "asigurare medicală", fiindcă oamenii se cred asigurați, plătesc ca și când ar fi asigurați și, de fapt, nu sunt asigurați.

Citat:
cat despre biserici, in mod normal nu ar trebui nici acolo sa fie taxe pentru botez, cununie, inmormantare ... statul roman ar trebui sa se ocupe ca biserica ortodoxa sa aiba tot ce ii trebuie, adica sa isi plateasca preotii, si toate fetele bisericesti, sa achite orice fel de cheltuiala de gaz, lumina, intretinere, caldura, etc.
Aceeași situație. Noi nu discutăm despre cum ar trebui să fie, ci plecăm de la cum e. Și e așa: statul dă un salariu (penibil de mic) pentru preot. În parohiile mai mari, de obicei cu peste 1000 de familii, mai dă ceva pentru un-om-bun-la-toate (psalto-clopotaro-grădinar sau cum vreți să-i spuneți). Atât. Dar funcționarea unei parohii mai înseamnă facturi de gaz, electricitate, gunoi, etc. Mai trebuie plătită contabila, dat ceva și la strană, dacă vrei să ai strană cât de cât. Mai trebuie reparată strana însăși, aprovizionată sacristia, tunsă iarba, că e obligatoriu, etc. Toate astea trebuie să le plătească laicii, că de unde altfel ? Că le plătesc sub forma unei taxe anuale (zeciuiala) ca la noi, la catolici, sau că le plătesc ca taxă pentru servicii, ca la dv, la ortodocși, până la urmă e cam tot aia. Banii trebuie făcuți, cumva, spre a fi dați. Străbunicii mei, cu drepții să-i odihnească Dumnezeu, din bănuții lor făcuți din negoț și lucru, au ctitorit o biserică, ce e în picioare și azi. Ei nu s-au plâns câți bani au dat, ci au fost foarte bucuroși să dea un ban pentru o lucrare a Domnului.

Citat:
din moment ce pui la intrarea intr-o manastire taxa de nu stiu cati lei, asta inseamna ca obliga omul sa dea bani. si bineinteles ca multi dau, dar nu toti au.
Asta e grav, dacă e așa. Nu trebuie pusă nicio taxă, ca să poată să vină omul să spună o rugăciune la Sf Icoane. Sper că asemenea practică e o nedorită excepție. Dacă vreunui preot catolic i-ar da prin minte să pună taxă la intrarea în biserică, a doua zi episcopul i-ar spune: "fiule, la hirotonia ta ai făgăduit ascultare și respect mie și urmașilor mei. Ai mai spus că vei fi acolo unde Biserica te va trimite. Știi tu câtă nevoie are Sf Biserică de misionari în Tanzania ? Iată, îți dăruiesc de pe acum un manual de învățat limba zulu. Biletul de avion îți va fi cumpărat când voi auzi că oamenii încă mai trebuie să plătească bilet ca să audă Evanghelia din gura ta. Audiența s-a terminat, mergi în pace !"

Citat:
sunt foarte multe biserici construite, unele aproape chiar la 50 de metri distanta intre ele, dar in zona este doar o singura scoala darapanata, sau biserici noi construite, frumoase, dar spitalul de vizavi sta sa se darame .... adica in loc de 2 biserici frumoase una langa alta, si o scoala vai si amar de capul ei, nu mai bine ar fi o biserica frumoasa dar si o scoala frumoasa, nu care sta sa se darame la primul cutremur?
Dar școala aceea, poate că a apărut ca o școală a unei parohii. Dar apoi, statul a luat parohiilor școlile, așa cum a luat pădurile, casele și ce a mai putut lua. Ați văzut cât de frumoase sunt puținele școli confesionale ? Nu sunt dărăpănate de loc. Ca și în cazul spitalelor, statul ar trebui să le lase din mânuță și veți vedea ce mândrețe de școli vor fi în mai puțin de zece ani.

Citat:
exista o gradinita, a mitropoliei, la care taxa este de 600 de lei pe luna plus 10 lei mancare pe zi. deci exact ca o gradinita particulara.
Și nu v-ați întrebat "de ce" ? Răspunsul, după părerea mea, este că e chiar o grădiniță particulară, în sensul că nu primește nimic de la stat. Și atunci, de ce ar fi taxa mai mică decât la grădinițele particulare ? La grădinițele de stat, părinții plătesc numai mâncarea (și o mică șpagă, prezentată drept "cadou de 8 martie" sau "iepuraș de Paști"), pe când la cele particulare părinții plătesc atât mâncarea, cât și salariile personalului, amortismentul mijloacelor fixe și alte cheltuieli. Eu cred că "grădința mitropoliei" e din ultima categorie.

Citat:
pacat de o tara asa de frumoasa, dar asa de prost condusa.
Să nu ne mai punem nădejdea în conducători. Toată nădejdea, mai întâi în Domnul, apoi în noi înșine să o punem.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote