Subiect: Partener ateu
View Single Post
Vechi 15.02.2011, 20:25:12
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Daca cineva poarta in mod formal eticheta de "ortodox", nu inseamna ca automat e mai bun la suflet decat unul care se declara pe sine ateu.

ceea ce ii diferentiaza pe oameni in relatia lor cu Dumnezeu este, intr-adevar, credinta.

Insa ceea ce ii poate diferentia pe oameni in relatia dintre ei este simtul onoarei.

Pentru ca exista oameni despre care nu se poate spune ca ar fi atei, din moment ce ei cred in Dumnezeu, iar unii chiar au cunostinte temeinice despre credinta, au lecturi biblice si teologice, pe scurt, stau bine cu sentimentul credintei si cu dotarea intelectuala legata de credinta.
Dar pe de alta parte unii dintre ei pot fi, in familie si chiar in societate, adevarate calamitati _ nu pe fond religios, ci pur si simplu avand anumite pacate care pun sub semnul intrebarii calitatea lor de crestini.
De ce ? Pentru ca nu le functioneaza simtul onoarei (nu am sa zic nimic despre frica de Dumnezeu, fiindca unii o interpreteaza ca pe un fel de frica de militzie si de codul penal...)

Pe de alta parte, un ateu (sau un necredincios care admite existenta lui Dumnezeu dar prea putin ii pasa de El si de a aavea o relatie cu El), poate sa pazeasca anumite reguli care se regasesc si in crestinism, fara ca prin aceasta sa fie crestin.

El poate fi cinstit, bun la suflet, filantrop, fidel in casnicie, bun parinte, non-violent, neinvidios, ne-ahtiat dupa bani sau alte chestii, nefumator, ne-alcoolic, corect din toate punctele de vedere.
Si mai poate, la limita iubirii fata de partenerul credincios, sa ii lase libertate de actiune in cadrul credintei sale fara sa ii reproseze ceva.

Numai ca, din pacate, asemenea atei sunt foarte rari si nu cred ca d-ra care a initiat topicul va reusi sa gaseasca unul prea curand.
Dar si daca gaseste... are sansa unei casnicii bune si mai are sansa de a mantui un suflet (daca isi pastreaza credinta).

Regret ca n-am alt material didactic la indemana, dar ateul eram eu... si pana la urma am ajuns ortodox combatant, cititor de teologie si ma confrunt pe forumuri cu detractorii ortodoxiei (nu ca sa ii fac sa devina ortodocsi, ci ca sa ma intaresc eu in credinta si in cunoastere) _ mai putin cu ateii, caci a incerca sa demonstrezi cuiva ca exista Dumnezeu e o absurditate la fel de mare cum este de a incerca sa demonstrezi ca nu exista.

Last edited by AdrianAamz; 15.02.2011 at 20:39:38.
Reply With Quote