View Single Post
Vechi 15.02.2011, 21:01:24
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alynnna Vezi mesajul
Propun, daca tot ai deschis acest subiect sa ne dai si ceva sfaturi pentru a face inmormantarea dupa canoane. Ce nu e bun retinem mult mai usor decat ceea ce este cu adevarat bun! Astept cu nerabdare postarea ta.
Psaltirea la capataiul mortului, nu adunare la capatai in care se vorbesc verzi si uscate. Neaparat 40 de liturghii date la o manastire unde se slujeste in fiecare zi Sfanta Liturghie (vezi ca nu se slujeste in fiecare zi chiar la toate) - unii spun ca trebuie 40 de liturghii la 7 manastiri, foarte bine, cu cat se roaga mai multi pentru el, cu atat mai bine. parastasele la termen, milostenie in numele mortului si rugaciunile personale tare mult ajuta. Si pomana sa o dati la nevoiasi, nu la rude si prieteni si aceia care primesc, sa spuna "Bogdaproste si Dumnezeu sa il / o ierte!"

Asa ce m-a enervat o tanti de la patiserie, care am comandat niste colacei pentru bunica, m-a intrebat daca nu am nevoie de maruntis pentru inmormantare. Nu stiam la ce se refera. Mi-a zis ca "pentru vami" si cred ca s-a si speriat femeia, ca i-am zis foarte iritata ca parca vamile se platesc cu bani. M-a intrebat aproape naiv: dar cu ce se platesc?! Cu fapte bune, cu milostenii... Bunica mea a avut o inmormantare simpla, asa cum si-a dorit. Fara fast, fara lume la circ, fara risipa. Atat si-a dorit: un pumn de coliva si la groapa, iar de pomana, ce putem si noi, cu lumanare, pentru sufletul ei. Prosoape cu lumanare am dat, dar fara banut. Am citit undeva ca prosopul se da, pentru ca simbolizeaza fata mortului - pe baza etimologiei gr. prosopon, care inseamna față, figură. Adica se da spre amintirea fetei mortului. In rest, sunt foarte de acord cu initiatorul topicului.