Citat:
Īn prealabil postat de Noesisaa
Am observat si eu ca in unele medii teologice ortodoxe nu (se mai) crede in pacatul original. Spun ca a crede in pacatul stramosesc ca si o pata pe sufletul omului care intuneca legatura dintre om si Dumnezeu este un lucru imprumutat de la catolici in timpul "captivitatii occidentale" a teologiei ortodoxe. Huh?
Pai daca asa este, si pacatul original nu este un lucru asa de grav, de ce s-a pastrat din cele mai vechi timpuri botezul copiilor mici? Daca te poti mantui fara botez, de ce sa nu astepti pana mai tarziu? Se pare ca nu asa gandeau crestinii acum 1000 si ceva de ani, totusi, de vreme ce se insista atat de mult pe botezul cat mai devreme al copiilor, atat in vest, cat si in est, inca dinainte de "captivitatea occidentala."
Problema celor care spun ca nu este ortodox sa crezi in pacatul original este insa: ar fi putut Maica Domnului, avand pacatul original pe suflet, sa stea departe de orice pacat si sa fie "plina de har" inca inainte de a ramane insarcinata, dupa cum o saluta ingerul? Daca nu crezi in pacatul original, da. Daca totusi pastrezi credinta traditionala in pacatul original, atunci nu, si a crede ca Sf. Fecioara a fost zamislita fara pacatul original devine un lucru aproape imperativ.
|
Despre care medii teologice ortodoxe e vorba?
Inca nu am auzit pe nimeni sa considere botezul copiilor inutil. Atat catolicii cat si ortodocsii isi boteaza copiii. Si atunci de unde zvonul acesta ?