View Single Post
Vechi 17.02.2011, 12:36:13
razvan_andrei's Avatar
razvan_andrei razvan_andrei is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.11.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Decat o posibila gresita sursa de informare (aprioric), mai bine fara informare deloc.
Hai nu zau! Acuma, lasand ironia deoparte, in farmacologia folosita de noi toti se pleaca de la o informatie a priori, si apoi, pe baza unei teorii se fac in continuare experimente. Majoritatea mecanismelor medicamentelor au o explicatie logica, dovedita (in mare masura) de experimente. Si totusi, sunt multe clase de medicamente care se bazeaza pe teorii doar ca fiind presupuse adevarate. De ex, beta-blocantele blocheaza receptorii beta1 de la nivelul inimii, provocand hTA. In acelasi timp, clonidina actioneaza agonist pe receptorii alfa2 presinapticii, micsorand astfel eliberarea de noradrenalina in fanta sinaptica, ceea ce duce tot la o hTA. Dar daca cele 2 medicamente sunt asociate, va fi provocata o HTA. Aceasta HTA se numeste HTA paradoxala deoarece mecanismele cunoscute nu mai pot explica ceea ce se intampla.
Un alt exemplu: epilepsia idiopatica (primara) este definita drept o descarcare a unor grupuri de neuroni din SNC provocand convulsii sau alte tipuri de crize. Aici, este incriminata transmisia GABA-ergica, singura transmisie din SNC care inhiba neuronii. Medicamentele merg pe principiul de a mari pragul convulsivant, adica de a provoca o hiperpolarizare a membranei neuronale, ceea ce ar trebui sa impiedice descarcarea anormala a neuronilor. In multe dintre cazuri functioneaza, insa exista cazuri (si nu putine) care nu raspund la acest tratament. Si farmacologia alopata a plecat de la teorii presupuse adevarate. Multe dintre ele au cazut, descoperindu-se ca, de fapt, medicamentul actioneaza altfel. Exista medicamente care nu se stie cum actioneza, desi ele isi fac efectul, provocand si reactii adverse (deci nu se poate spune ca merg doar pe un principiu placebo).
In ce tine de farmacologia homeopata, nu am cunostinte despre cum functioneaza. Dar nici nu sar cu gura ca eu sunt mare barosan si stiu de toate.
Iar persoanele care nu pot sta locului, si isi dau pe gat flacoane de homeopate, eu le sfatuiesc sa dea pe gat un flacon de fenobarbital. Sigur asa se vor cuminti:))
Reply With Quote