Citat:
În prealabil postat de nutucutu
Nu stiu care sint formele extreme. Preotii nostri propovaduiesc castitatea si ei insisi sint primii care o practica. Asa ca ei nu pun absolut nici o povara pe umerii nostri. Proverbul "fa ce face popa nu ce spune popa" e unul ortodox; noi, catolicii, am fost invatati de mici sa ascultam de preot, pentru ca ascultind de preot ascultam chiar de Domnul nostru Isus Cristos.
|
Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Si macar daca si-ar fi luat o femeie pe ascuns, dar de obicei treaba e mult mai urata.
Acum..banuiesc ca este vorba si de multa "reclama" la fenomenul asta, dar sunt statistici care arata ca nu sunt deloc cazuri putine.
Ceea ce arata ca celibatul nu e o povara asa facila cum zice teoria, inclusiv cea expusa de tine mai jos.
Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.
Citat:
Deasemenea, preotii nostri si Biserica Catolica ne invata sa Il punem pe Domnul nostru Isus Cristos in centrul vietii noastre. Daca facem asa povara Lui e usoara, oricit de mari ar fi problemele din casatorie sau familie. Crestinii catolici (si probabil si cei ortodocsi) stiu ca Dumnezeu nu pune pe umerii nostri o povara mai mare decit putem duce.
|
Dumnezeu nu.
Dar Biserica poate face ceva in privinta asta. In ambele sensuri.
Citat:
Si nu e nici un sentiment mai placut decit acela in care simti ca iti este foarte greu, ii ceri ajutorul Domnului, iar apoi cistigi de doua ori: o data ca greutatea pe care o ai de dus devine usoara, pentru ca Domnul duce acea greutate, iar apoi poti oferi acea greutate ca o mica jertfa pentru cei din Purgator, de exemplu, fie ca sint ortodocsi, catolici sau pagini.
|
Nu pentru toata lumea e atat de simplu.
Citat:
Deci daca Isus Cristos e centru vietii noastre, incercam sa-L imitam. Daca Il imitam atunci orice decizie pe care o luam, mare sau mica, o luam cu responsabilitate si maturitate. Iar daca am gresit, sau poate ni se pare doar ca am gresit, tot la Domnul nostru Isus Cristos trebuie sa ne intoarcem si sa-i cerem ajutorul, iar El nu ne va refuza. N-am auzit pina acum nici o persoana care sa fie refuzata de Domnul Isus Cristos.
|
Putem sa-l imitam dar nu la toate capitolele.
De ex. El nu a fost chiar deloc casatorit.
Este atunci casatoria condamnabila?