Citat:
În prealabil postat de AlinB
Din pacate au devenit notorii cazurile de preoti catolici care incalca juramantul castitatii.
Si macar daca si-ar fi luat o femeie pe ascuns, dar de obicei treaba e mult mai urata.
Acum..banuiesc ca este vorba si de multa "reclama" la fenomenul asta, dar sunt statistici care arata ca nu sunt deloc cazuri putine.
Ceea ce arata ca celibatul nu e o povara asa facila cum zice teoria, inclusiv cea expusa de tine mai jos.
|
Dar sunt foarte mulți preoți care își respectă starea de celibi. Sunt atâția călugări care își respectă starea de celibi. Încă și mai mulți sunt laicii celibi, care nu din voia lor sunt astfel, ci pentru că nu au găsit un soț (o soție). Asta durează, uneori, toată viața. Nu-mi spuneți că ortodocșii necăsătoriți sunt îndemnați să curvească, ori că asemenea lucruri trebuie privite cu indulgență și nu ca păcate grave. Dacă soția mea m-ar părăsi, spuneți că este drept să îmi găsesc altă femeie ? Dar dacă nu aș fi fost deloc căsătorit, oare nu ar fi trebuit să trăiesc în abstinență, toată viața ?
Citat:
Apropo, poate imi spuneti si mie ce sa le raspund celor care imi scot ochii cu treaba asta desi stiu ca nu sunt romano-catolic.
|
Spuneți-le că nu cunoașteți niciun preot ortodox care să aibă amantă.
Citat:
Dumnezeu nu.
Dar Biserica poate face ceva in privinta asta.
|
Tocmai, aici este problema. Biserica nu că nu vrea, ci nu poate să desfacă o căsătorie validă. Ea este mireasa lui Cristos și trăiește în ascultare față de Mirele ei și de Capul ei nevăzut, Cristos. Nu se poate ca El să spună "ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu desfacă", iar Ea să spună "Nț ! Eu am hotărât că am capabilitatea de a acorda dispensă față de un Sacrament făcut de El !".
Din exact același motiv nu există, la noi, nici caterisire. Nu Biserica, ci Cristos, punându-și mâinile Lui, spune: "Tu es sacerdos in aeternum". Nimic și nimeni pe pământ nu mai poate desface preoția, așa cum nu poate desface căsătoria.