View Single Post
Vechi 17.02.2011, 22:23:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tuty2010 Vezi mesajul
Pe mine ma mira ca ortodocsii nu inteleg grava eroare in care se afla, eroare datorita preotilor care ii conduc pe un drum gresit.
Am inteles morala, doar ortodocsii sa nu scrie despre BC, catolicii pot scrie ca au dreptul, in opinia dvs. De acum sper sa comentam mai mult mesajele decat sa-i judecam pe altii ce fac.

Revenind la subiect, care e cam off-topic, eu am mai scris despre asta. BO respecta canoanele date in primul mileniu, era de ajuns o informare pe net.
Nu e vorba de recasatorire doar cand moare partenerul. De remarcat ca in BO chiar si in cazul mortii partenerului tot trei casatorii sunt maxim admise, pe cand in Bc, din cate stiu, nu exista o limita.
Iata canonul 4 al Sf. vasile cel Mare: "In privinta celor ce se casatoresc a treia oara si a celor ce se casatoresc mai de multe ori, am hotarat acelasi canon, care este corespunzator si pentru cei ce se casatoresc a doua oara; adica pentru cei ce se casatoresc a doua oara, un an; altii insa au hotarat doi ani; iar pe cei ce se casatoresc a treia oara ii afurisesc pe trei, de multe ori si pe patru ani."
Acelasi Sf. Vasile cel Mare "Creșteți și vă înmulțiți" (Facere 1, 18) râd că el nu face deosebire între timpurile legiferărilor. Nunta a doua este remediu împotriva desfrâului, dar nu mijloc de încurajare pentru necumpătare. "Dar dacă nu se înfrânează, căsătorească-se" (I Cor. 7, 9) zice, iar nu și căsătorindu-se, să facă fărădelege.”
"Cand vine vorba de casatoria a patra, in canonul 80, Sf. Vasile cel Mare considera casatoria a patra ca pe un pacat mai mare ca desfraul si ca o fapta animalica. In privinta acesteia nu mai mainifesta nici macar toleranta, ca la casatoria a treia. Aceasta invatatura a Sfantului Vasile era doctrina intregii Biserici in acele timpuri."

Cred ca e clar care este invatatura Bisericii dintotdeauna.
Reply With Quote