View Single Post
Vechi 17.02.2011, 22:54:05
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit Biserica, Preotii si banii lor (2)

Taxele pentru "servicii religioase".

Prin termenul (cam nefericit) de "servicii religioase" se inteleg slujbele oficiate de preot in diferitele ocazii ale existentei crestinului: botez, cununie, sfestanie, Liturghie, inmormantare, parastas.

Conform canoanelor BO si reglementarilor la nivel national expuse de Sf. Sinod al fiecarei BO zonale (BOR, BO Rusa, BO a Elladei, etc.), in BO nu se percep taxe pentru aceste servicii, ci fiecare credincios care le solicita da cat poate si cat vrea.
Trebuie sa mai spun ca in Romania (si in Grecia) la manastiri nu se prea fac botezuri si cununii , si nici inormantari ale mirenilor. Pentru acestea credinciosii apeleaza la preotul paroh, iar in orase apeleaza si la ce preot vor ei sau cunosc. Asa ca la manastiri, ne-existand "servicii", nu exista taxe decat pentru pomelnicele de vii si de adormiti. Si in cele mai multe se lasa tot la latitudinea credinciosului cat da si pentru ce perioada.

E drept ca in manastirile situate in orase, precum si la catedralele episcopale, se tarifeaza riguros ziua de pomenire (la mitropolia din Iasi ajunsese acum catva timp la 50 de bani/zi un pomelnic, daca nu s-o fi facut 1 leu).

In cazurile in care intr-o parohie este nevoie de fonduri pentru anumite necesitati care nu pot fi acoperite din incasarile ocazionale, se poate pune taxa pe serviciile principale. Dar aceasta se discuta si se aproba mai intai de consiliul parohial, apoi se vizeaza de catre episcopia de care tine parohia, si se afiseaza la loc vizibil.
Cand vine credinciosul sa solicite un serviciu, i se arata lista, si plateste exact suma prevazuta, pentru care i se face chitanta. Nu are nimeni voie sa-i mai ceara ceva in plus.

(Din pacate, cel putin in Romania, unii preoti spun ca"patriarhia / mitropolia / episcopia cere atat... si mai da si pentru parohie atat...", fara sa aiba nici o baza reala. Omul nu se duce la episcop sa intrebe. Iar sumele cerute, cel putin in Bucuresti, frizeaza absurdul. In 2004 am platit ca nasi 7 milioane pentru o cununie...si i-a mai cerut si mirelui 1 milion cand a venit cu mireasa la altar. Oribil...! De chitanta, nici pomeneala.)
Macar daca ar spune: uite, domnule, atata e pentru curent, atata pentru cor (dar de obicei, cine vrea cor plateste separat !), iar la preot, cantaret si paracliser dai cat vrei.
Unii spun "dai cat vrei, dar minim X"...
Noroc ca Biserica e Biserica lui Hristos, nu a unui cleric lacom de bani...

Pe de alta parte, am vazut si preot care printre altele a refuzat sa ia bani la inmormantarea unui copil si la cununia unor saraci. Ba le-a mai dat el si lumanarile alea, care in oras sunt minim 100 de lei.

Am sesizat ca in Biserica romano-catolica aceste tarife sunt stabilite de episcopie, si sunt afisate vizibil _ credinciosul stie dinainte cat sa dea pentru una sau alta. Si am vazut ca preotul da chitanta si nu zice ca mai trebuie ceva. Daca omul vrea sa-i mai lase si lui o atentie, e libera sa alegere.
Reply With Quote