View Single Post
Vechi 18.02.2011, 20:19:40
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În parohiile catolice (indiferent de ritul răsăritean sau apusean) prin "zeciuială" (sau "simbrie") se înțelege azi 1 % din venitul brut. Pe vremuri, erau poate 10 %, pe când Biserica se ocupa de finanțarea școlilor, facultăților, a fântânilor și locurilor de adăstat pentru pelerini, a drumurilor de pelerinaj. Astăzi, când statul a preluat toate aceste cheltuieli, grevând oamenii și cu un impozit corespunzător, Biserica se limitează la a percepe impozitul ei de 1 %. Și care, împreună cu cheta (obolul) ajunge, dacă este plătit de enoriași, fără să mai fie nevoie de taxe.
Eu nu stiu ca vreodata in Biserica rasariteana sa fi existat zeciuiala propriu-zisa, adica sa dea fiecare 10 % din cat castiga, fiindca in Biserica exista alta procedura inca din timpul apostolilor.
In unele parohii ortodoxe din SUA (grecesti, rusesti) am impresia ca s-a cam vrut sa se procedeze astfel, cu "taxarea" a 10 %, dar nu mai stiu daca au avut succes sau nu _ oricum procedau impotriva canoanelor si randuielilor Bisericii.

1 % din venitul brut ziceti ? Ar fi bun si asa... fata de 30-40 de lei an / familie, 1 % tot ar fi ceva mai mult... dar in BO nu se cere contributia in procente din venitul lunar (anual), ci o suma fixa, care si aceea reprezinta un plafon maxim _ adica, daca n-are omul sa dea 50 sau 70 sau 100 de lei, da cat poate.
Sigur ca exista si preoti mai inflexibili, care fac caz mare de aceasta contributie anuala, care la o inmormantare le reproseaza celor din familia mortului ca nu au platiit de nu stiu cand... eh, pacatele lor... are cine sa-i judece.

Am vorbit chiar azi cu preotul acela "interceptat" la Meteora si mi-a spus ca vaduvele / vaduvii din parohia lui platesc jumatate din contributia stabilita.
Reply With Quote