INSULA KEFALONIA
[SIZE=3][/SIZE] Plecăm din acest frumos port care nu era prea mare dar avea foarte multe hoteluri pe faleză,spre insula Kefalonia,insulă care mie mi-a plăcut cel mai mult.Ea face parte din insulele ionice.
Întru-cit s-a terminat hramul pînă să ajungem noi ,am lăsat la urmă mănăstirea la care avem asigurată și cazarea în următoarea noapte și am mers în insula la incă două obiective,anume la bisericile din PASTRAK și MARCOPOULOS.,situate la 3 km una de alta
.Dar pînă acolo am admirat această frumoasă insulă cu peisajul ei montan ,cu munți abrupți ,foarte înalți,cu multă vegetație față de alte insule ,cu păminturi arabile ,care văzute de sus arătau un aspect foarte interesant al culturilor.Crestele cele mai inalte nu aveau vegetație ,ele fiind pleșuve.Ajungem după un drum nu foarte lung...dar nici chiar scurt la o biserică din localitatea
PASTRA
Ne intimpină la intrare jos o fintină cu apă bună de băut din care îmi umplu și eu o sticlă la plecare ,pentru a avea pe drum.,iar alături și o hartă pe care vedem unde este exact situată localitatea aceasta care are o biserică memorabilă.Urcăm niște trepte in timp ce admirăm o clopotniță destul de înaltă ,dar și fațada bisericii cu joc de culori gri-bleu.Intrăm într-o biserică nu prea mare ,dar care are un iconostas foarte frumos alb cu icoane foarte frumoase ,ce par a fi picturi destul de vechi. Sus la candelabre sînt atîrnați la fiecare cîte un înger din material cartonat,cum sint la noi de Crăciun .Imediat în stinga văd o icoană foarte veche a Maicii Domnului ,la care mă închin ,apoi ni se spune că cealaltă icoană a Maicii Domnului ,aflată cam vizavi de intrare într-un ancadrament de lemn cu sticlă protectoare ,este ICONA MAICII DOMNULUI CU CRINII,icoană făcătoare de minuni ...cea mai recunoscută și populară minune este aceea că in fiecare an ,după ce infloresc crinii ,ei se pun la această icoană și se usucă...dar de hramul Adormirii Maicii Domnului in luna august ei INFLORESC DIN NOU,acolo la icoană unde sînt puși.Ni se dă cite o mică părticică din aceste firișoare acum uscate pentru ale lua acasă...eu mă intreb oare o voi mai găsi ,fiind așa de mică!!După ce ne inchinăm la memorabila icoană a Maicii Domnului ca și la aceea a Sfinților ArhangheliMihail și Gavriil ..la cele de la iconostas,ascultăm frumoasele cintece închinate Maicii Domnului foarte frumos cîntate de călugări.Apoi cumpărăm lumînări pe care le aprindem ,primim ficare o bucățică de vată imbibată cu ulei de la candela Maicii Domnului,ne grăbim să cumpărăm și memorabila icoană ,nu prea mare, aflată intr-o ramă ovală ,la prețul de 5 euro una.Apoi ni se explică ceva în legătură cu icoana Maicii Domnului de lîngă intrare ,foarte veche,originală și care are o istorie foarte interesantă .Anume această icoană a fost găsită de un lucrător in pămintul moșierului de acolo ,care avea o fiică paralitică.Adusă la moșier icoana ,fiica se vindecă ,iar bogatul drept mulțumire construiește acolo pe acel loc biserica aceasta in care noi ne aflăm .Mă mai închin odată și eu cu ceilalți la această foarte veche icoană ,ascult o cîntare a monahilor.Ieșim și lumea iși face poze,eu filmez minunatul peisaj care mi se oferă ochilor de pe terasa acestei biserici.De aci plecăm mai departe și nu peste mult timp ajungem într-o zona superbă in care marea și muntele creează un peisaj mirific ,așa încit este explicabil că am văzut pe lîngă mănăstire,în localitate,care nu era prea mare vile de vacanță ,inchise acuma ......ce n-am fi dorit și unii dintre noi să avem una pe acolo,în această zonă minunată,de pe coasta muntelui ,de unde se admiră un peisaj marin superb ,dar și minunata
BISERICĂ DIN MARCOPOULOS
.Ajungem la o intrare care este și clopotniță,de unde coborîm pe o alee șerpuită străjuită de un frumos parc cu multă vegetație florală și cactuși foarte mari .De sus admirăm biserica ,in primul rind acoperișul ,apoi coloanele de la intrare,ce inconjoară biserica ,curtea cu pomi umbroși și exotici ,cu o fintină cu robinet de unde iar imi voi lua apă la plecare,curte îngrădită de un gard din fier forjat la care mă opresc să admir minunatul peisaj marin și montan care mi se oferă ochilor.Apoi intru în biserica puternic luminată de 3 candelabre frumoase.O remarcă aparte este faptul că atunci cind sint vizitatori ,chiar dacă este ziuă in biserici se aprinde lumina ,...nu ca la noi unde dacă este semiintuneric nimeni din mănăstirea respectivă nu catadicsește să aprindă lumina ca închinătorii să vadă măcar la ce icoane se inchină ,...că de văzut picturile e mult mai greu in Romania!Mi s-a întimmplat chiar in acest an la renumita mănăstire DERVENT ,unde am ajuns pe înserate!...abia am reușit să văd înăuntru picturile ...că de filmat vă închipuiți cum a ieșit!!
La intrare pe stinga mă intimpină o frumoasă icoană a MAICII DOMNULUI ,la care mă închin ,apoi admir celelalte picturi din biserică .Mă inchin și la o icoană făcătoare de minuni a Sfintului Nicolae ,dar admir și frumoasa icoană a Maicii Domnului aflată sus pe cupola nu prea inaltă a bisericii.Am mai văzut o singură biserică ce are pe cupolă centrală nu pe Mintuitorul ci pe Maica Domnului,anume aceea din CAIRO de la ZEITOUN.Pe la mijlocul biserici in dreapta noastră se află ICOANA MAICII DOMNULUI LA CARE VIN ȘERPII DE SINTĂMĂRIE,pe stil nou,icoană argintată de o deosebită candoare,cu o minunată ramă sculptată,dar și cu flori frumos aranjate .Acolo mă inchin de mai multe ori ,filmez icoana din diverse unghiuri și mărimi,ascult cintările monahilor care au voci foarte frumoase,ei au cintat atit muzică psaltică ,cît și obișnuita noastră muzică din bisericile noastre,care mie imi place mai mult ca psaltica.Aprindem lumînări și ascultăm expliația femeii de la pangarul aflat în biserică în legătură cu venirea șerpilor.Din august ,după postul din prima săptămină postul maicilor este mai aspru de la 6 august ,iar la 14 august vin șerpii ,care se așează pe rama icoanei Maicii Domnului .Einu mușcă pe nimeni deși sunt veninoși.Istoria acestor șerpine-a fost spusă de femeia de la pangar cu traducerea către noi din partea doamnei grecoaice.Maicile aflate atunci in vechime in mănăstire erau frecvent atacate de pirați ,fapt care le-a determinat să roage pe Maici DOMNULUI SĂ FIE SCĂPATE DE PACOSTEA ACEASTA Atunci Maica Domnului a trimis la acei pirați care au atacat mănăstirea șerpi veninoși care i-au mușcat ,mulți murind ,iar cei care au scăpat cu viață s-au călugărit!Cumărăm de la pangarul din bisrică Icoana Maicii Domnului ,renumită in format mai mic de agățat pe perete,dar primim și pe aceea neargitatăcare se află pusă la inchinare în centrul bisericii,sub formă de vedere de 10 pe 14.Plecăm apoi după ce mai ascultăm o cîntare a monahilor Cuvine-se cu adevărat ăn cle două variante,ortodoxă și ..psaltică,care deși se cîntă in bisericile ortodoxe mie mi se pare a fi importată de undeva...așa simt...chiar dacă cei care preferă muzica psaltică o să mă critice.Ieșim ,lumea iși face poze și afară in peisajul inunat de care n-a părut rău că trebuie să ne despărțim!...dar cum călătorului ii stă bine cu drumul plecăm spre
Mănăstirea SF.GHERASIM ,mare ocrotitor al Kefaloniei și nu umai.