View Single Post
Vechi 19.02.2011, 00:00:49
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Mănăstirea sf.gherasim din kefalonia,grecia

MĂNĂSTIREA SFÎNTULUI GHERASIM DIN KEFALONIA
[SIZE=3][/SIZE] Străbatem peisajul montan al Kefaloniei și nu după mult timp ajungem la mănăstirea menționată care ne apare de sus din drumul care cobora spre ea. Aci ne oprim lingă un parc cu copaci frumoși și umbroși,pe care il străbatem in timp ce admirăm mănăstirea din marmoră ,mănăstirea mare făcută de un grec care plecat in străinătate s-a rugat de sfint ca să îi ajute în a ciștiga mulți bani ,promițindu-i că îi va construi o mare și frumoasă mănăstire...și s-a ținut de cuvînt!!...dar noi nu am reușit...mare păcat ...să o vedem și pe dinăuntru...organizatoarea nici nu a incercat măcar ci din start ne-a spus că maica romîncă de acolo e obosită după hram..dar cind vii o singură dată ..și te lovești de indiferența organizatoarei,devii neputincios.!...a doua zi imediat după slujbă trebuia să plecăm ca să prindem vaporul!După ce am străbătut acest parc odihnitor ,am admirat o clădire in care ulterior ,după vecernia care era in curs la acea oră am fost cazați .Apoi am intrat într-o altă curte unde se află mănăstirea mai mică in care era slujba de seară și unde sînt moaștele SF.GHERASIM.În stinga am admirat o clopotniță inaltă cu ancadramente de sculptură,care delimita o altă intrare spre curtea mănăstirii din unghiul opus celui prin care am intrat noi.Erau 5 clopote sus.Lîngă mănăstire se afla o cismea și un mic parc in care domnea un mare copac vechi din anii 1570,dată aproximatv exactă,avea o coroană verde impresionantă și era singur în acel loc .În rest flori multe și copaci..dar nici unul ca acesta!!
Am intrat în mănăstire unde am participat la slujba de seară ,in acest timp am luat de la pangar icoana Sfintului GHERASIM ,ulei și aghiasmă pe care mi-a pus-o o maică in sticla mea de juma de litru.După aceea ne-am inchinat la moaștele acestui mare sfint izgonitor de demoni ,care se află trei zile după ramul său într-o raclă in picioare ,raclă care are o fereastră in partea inferioară ,pe unde am putut să sărutăm picioarele sfintului..prin haina preoțească,după ce am trecut pe lînga frumoasa raclă mare în care se află moaștele sfintului in restul anului.Este singurul loc in care ne-am închinat făcind 3 mătănii înainte de sărutarea picioarelor SFINTULUI..După vecernie s-a deschis ușa care permite coborirea pe o scară pînă jos în peștera SFINTULUI GHERASIM.....inghesuială mare acolo ...așa incit eu am rămas mai la urmă ..dar pentru că maicile să ne poată caza mie mi s-a interzis să mai cobor ..deși am rămas puține persoane ,cam 4 care nu am coborît ....de pe scară a trebuit să mă întorc înapoi.....dar după ce mi s-a spus că a doua zi ni se va da voie după Sfinta Liturghie...dar noi trebuia să ne grăbim să prindem vaporul spre ZAKINTOS..D.upă cazare .fiind obosită imi făceam rugăciunile de seară in cameră ,care se afla prima lîngă hol ,cînd am fost deranjată in rugăciune de o mare gălăgie ..cineva dădea ordine...ies să văd ce se intimplă și văd că starețul dădea ordine cu voce care deranja pentru mutarea unor mese pe hol in scopul pregătirii mesei pentru toată lumea ,zicea el ,dar deja am văzut că unii preoți au mîncat pe hol înainte,eu mi-am luat sanviciurile făcute de dimineată .....dar am ieșit ,fiind așa de aproape să văd tevatura pentru care s-a făcut așa de mare gălăgie,mai ales că nu era nevoie intru-cit călugării erau cazați la etaj unde se aflau mese pe holuri ,unde se putea lua masa mai discret ,scutind gazdele de atita gălăgie și deranj.....eu credeam că sint mai liniștiți călugării decit mirenii ,dar aici s-a intimplat pe dos...cu exceptia mirenilor de la Bistrița!Apoi,în timpul mesei ,a venit și o maică romincă ce ne-a mai povestit cite ceva minuni din viața acestui mare ,foarte mare sfint ,care se arată unora mireni,maici ,dar mai ales copii...la ultimul chiar in pesteră.Acuma mănăstirea era in proces cu primăria pentru un teren ce aparține mănăstirii pe care sint duse in fiecare an in procesiune moaștele sfintului GHERASIM.Acolo primăria voia să facă magazine...adică ințelegeți că satana voia să facă ceva ca pe drumul crucii in IERUSALEM ,Dar sigur că primăria a cîștigat procesul...dată fiind corupția din justiție...și la ei văd că e ca și la noi!!!......dar la citirea sentinței faptele erau altfel scrise de cum știau judecătorii așa încit a reieșit că a ciștigat mănăstirea.Dar cum necredincioșilor nu le-a fost de ajuns atîta...au făcut recurs...iar acuma la recurs ,statul se pregătea să dea o lege prin care se desființează primăriile ,alegind altfel de structură.organizatorică.....deci și primarii se desființează ,inclusiv cel cu recursul!!...iată dar ce înseamnă să lupți cu un Sfint!!...te desfiițează ca instituție....n-ar fi rău ca și la noi să se desființeze..unele...altele ...
Adoua zi ne-am sculat la ora 5 pentru a participa la SF.LITURGHIE DE DIMINEATĂ unde răspunsurile le-au dat monahii in limba romană ,la solicitarea preotului grec....ai noștri preoți nu au fost lăsați se pare să slujească...in altar!!În timpul utreniei s-a deschis ușa de coborîre in pesteră...așa că am coborît și eu pe scară ,din prima peșteră am intrat pe burtă în a doua ,unde mai era o ușă mica blocată cu cărămidă prin care se trecea sub altar,dacă ar fi fot deschisă...dar nmai cei foarte slabi ar fi reușit!!Peștera avea multe pietre foarte mari ,iar pe pereți se afla icoana SF.GHERASIM,a Maicii Domnului...peștera era luminată electric ca și prima .Acolo fiind numai eu fără inghesuiala și graba din seara precedentă am avut timp să mă rog in liniște la acest mare sfint la care mi-am spus ale mele păsuri ...și mi-a părut foarte bine că am făcut acultare cu o seară inainte și nu am coborit...se pare că ghida ne-a transmis voința monahiilor obosite după o zi de mare praznic!După Sfinta liturghie ne-am mai închinat încă o datî în semn de rămas bun la moaștele SF.GHERASIM DIN KEFALONIA,apoi ne-am grăbit să mergem la un port de unde să luăm vapor spre ZACHINTOS...dar din nou ....dezorientare...nu s-a găsit drumul spre port ,pericolul era de a pierde legatura ..așa încit tot doamna din Grecia ,care era cu noi în pelerinaj ne-a salvat căci a luat pe cinve de pe drum cu mașina mică și s-a grăbit să ajungă in port ca să rețină vaporul pină ne dezmeticim noi să ajungem să gasim și drumul spre port....sic!...cam multe nu știa ghida noastră deși nu era la prima organizare de pelerinaje in GRECIA!...
În sfîrșit minunea se produce și ajungem fericiți int-un port mivc cu maluri verticale de unde plecăm spre
Reply With Quote