[SIZE=3] [/SIZE]
ZIUA A PATRA
[SIZE=3] [/SIZE]
INSULA ZAKINTOS
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]Croazirea spre insula Zachintos ,insulă de la marea Ionică,este minunată,marea linișitită,soarele strălucea deasupra mării de un albastru deschis..o plăcere să stăm pe puntea vasului.Bistrițenii sînt foarte nervoși pentru această mare grabă ..aveau ei dreptate de data asta...dar eu le-am zis că mă aflu la a 4-a ieșire în străinătate și altele au fost mult mai rele sub aspecte de ispite ivite in cale.! Ajungem și la destinație fără să bănuiesc cit de el fugitivo vom petrece aici...adică mănăstirea era pe malul mării,la intrare ni se spune că avem vapor peste juma de ora de plecare spre PATRAS!!La intrare nu știam de grabă ce să fac mai întîi să mă inchin sau să filmez,Am ales să faca asta alternativ ca să cîștig timp .să rămin și cu amintire pe peliculă.Am mers prima dată la un altar frumos aurit mai mic aflat în dreapta altarului ,unde se aflau foarte multe candele deasupra moaștelor Sfintului DIONISIE ,numit și Sfintul dragostei,ieromonah ,apoi episcop în Zachintos,ce cunoștea 3 limbi,greacă,italiană și latină.Este SFÎNTUL IERTĂRII și pildă pentru noi pentru iertarea semenilor noștri ,pentru că el a iertat și ajutat un fugar, pe un criminal care l-a ucis chiar pe fratele după trup al Sfîntului .....dar cu toate că Sfintul Dionisie și-a dat seama de aceasta nu îl dă pe mîna urmăritorilor ...mai tîrziu criminalul află,se pocăiește și se călugăreșteSfintul Dionisie este de aceea model pentru noi spre a ierta și cele mai grave greșeli ale aproapelui nostru față de noi. Nu întotdeauna poate fi deschisă racla Sfintului ..se pare că atunci sfintul Dionisie nu se află in raclă ci este plecat și de multe ori pe picioareleelui se găsesc alge marine ,iar haina este uzată! Ca și papucii care trebuies incontinuu schimbați.Destul de des este văzut umblind pe străzi.Este un sfint făcător de minuni ,in anul 2001 pe 11 sepembrie ,biserica SF.GHEORGHE de lîngă Wordl trade center din New Yoerk aluat foc și numai o cruce și icoana din hîrtie a SF.DIONISIE S-AU MAI GĂSIT INTACTE!
.Am dat și un pomelnic la preotul grec care citea pomelnicele așezat pe un scaun,ies de la incchinare și filmare ,apoi mă inchin și la mai multe icoane aflate la intrarea in biserică,după ce fac o poză starețului la icoana mare a Sf..NECTARIE DE LA EGHINA ,aflată pe un stilp din partea de mijloc a bisericii.Toate le-am făcut in grabă ca să apucăm vaporul ce pleca in curind!Am trecut totuși pe la pangar,aflat în dreapta la iețire,in aceeași clădire.. și am reușit să cumpăr o mică iconiță in foarte mare grabă.,am filmat in mare grabă și la exterior ,aiar în trecere pe la tarabe am cumpărat ceva de ronțăit pe vapor,apoi atrebuit să alerg pînă la vapor deși eram pe faleza mării și vaporul se afla în radă.......dar așa ceva nu se face să trecem fără să apucăm... să ne reculegem la acest mare sfint...cred că și mai tirziu ar fi fost vreo legătură.E adevărat că trebuia să ajungem la PATRAS ..dar era bine dacă ajungeam mai tîrziu căci acolo pangarul se deschidea la ora 17..așa că de la catedrala din Patras nu am reușit să cumpăr nimica tocmai aici unde se află moaștele Sfintului ocrotitor al Romaniei
Plecăm foarte grăbiți și nemulțumiți de această superficialitate prin care s-a trecut încă un obiectiv important vizitat cică....la Zachintos!După croaziera care mi-a permis să admir de la distanță de pe vapor frumoasa și marea mănăstire a Sfintului Dionisie.Ajungem pe continent și după un drum mai lung ajungem in peninsula PATRAS ,unde eram nerăbdătoare să ajung.Pe autocar starețul hotărăște citirea acatistului de către călugări a Sfintului Apostol ANDREI ,APOSTOLUL ROMANILOR .....spre uimirea mea că nici la ocrotitorul romanilor nu se citește și cîntă acatistul acolo in caterală ,căci s-ar fi putut foarte bine...dar interesele lor au fost de avea timp pentru cumpărături la o alimentară din Patras...deși s-a lăudat starețul că au provizii pentru tot autocarul!...atunci de ce așa de mare indiferență la acest aspect la care eu din timp le-am atras atenția că măcar acolo trebuie citit acatistul la moaște... anu face asta din caua...alimentarei este ca și povestea cu ESSAU ,care a pierdut moștenirea din cauza unui blid de linte...așa și noi am pierdut mt..cred...dar vom vedea asta cind vom ajunge în lumea de dincolo!!.Dar pe autocar mie nu mi-a folosit la nimica citirea fiind mereu tulburată în acest pelerinaj,deci și de astă dată de o doamnă de la Bistrița din spatele meu care iși conducea afacerile din autocar și vorbea la telefon cu timp și fără timp fără să țină cont că poate deranja pe alții din jurul ei ,unde numai eu nu eram de la Bistrița!Acuma din nou a fost sunată și nici nu s-a sinchisit doamna că se citeste acatistul și că la lipsa ei de evlavie se mai adaugă și deranjul celor din jurul ei...așa înît de data asta ,văzînd atîta impertineță am reacționat .....m-am enervat și i-am spus că mă deranjează.....cu greu a înțeles totuși să inchidă telefonul.Enervarea mea m-a făcut să nu mă mai pot concentra..oricum nici auzindu-se vorbind la telefon nu puteam să ascult!!Mă intreb asemenea persoane la ce mai vin în pelerinaje,căci în mod sigur nu se folosesc duhovnicește și nici pe alții care au ghinionul să stea pe aproape nu-i lasă!Am ajuns și la