CATEDRALA DIN PATRAS
Ea se află pe malul mării aproape ...în orașul PATRAS,al treilea ca mărime din Grecia,situat în nordul peninsulei Peloponez la poalele muntelui Panchaikon,cu deschidere în golful Patras.,numit și poarta occidentală a Greciei,fiind un imporatnt centru comercial internațional ce comunică cu restul Europei occidentale..Străbatem drumul pe lîngă port și admirăm marile vapoare pentru croaziere mai lungi ,dar și faleza,cu zonă verde pînă la nisipul de plajă ...marea mă imbia la o baie pe care nu am apucat să o fac pentru că pe timpul plecării celorlalți la alimentara ,după vizitarea catedralei ,eu m-am întors să citesc acatistul la moaștele acestui drag apostol al nostru.
Catedrala este impunătoare foarte mare și impresionantă,are 46 metri înălțime și o cruce din aur de 5 metri ,și încă 12 cruci mai mici.,simbolizînd pe Mîntuitorul și cei 12 apostoli.Este cea mai mare caterală din Balcani,CONSTRUITĂ IN ANUL 1908,de către regele George întîi,în care încap 5500credincioși.Am intrat după ce am urcat treptele de marmoră albă ,m-am închinat la icoane ,indeosebi la icoana Apostolului Neamului nostru ,icoană mare argintată ,la alte icoane aflate pe culoarul din dreapta al bisericii pe unde se ajunge lingă altar unde se află intr-o raclă de argint capul acestui drag apostol al romînilor.Apoi după închinare și rugăciune ,am admirat praporele Sfintului cu crucea in X pe el ,iar lîngă el se afla crucea in X a SF.APOSTOL ANDREI ,care avea bucăți din lemnul originar al copacului pe care a fost răstignit Sfîntul Andrei.Am rugat să mi se facă și o poză aici lingă moaște și apoi lîngă crucea mare a Sfintului.Am admirat picturile de pe cupola și pereți cu scene din viața Sf.AP.ANREI toate pe un fond bleu deschis,dar și iconostasul pe fond alb,cit și mozaicul deosebit de jos care avea gravat vulturul bicefal într-un cerc avind pe marginea lui un culoar circular cu struguri și viță de vie gravați.Am admirat și imensul candelabru frumos din caterală care mie mi s-a părut a fi deosebit de frumos!Am ascultat monahii care au cintat Maicii Domnului în mijlocul catedralei ,apoi am plecat la pangar ...care ni s-a spus că se deschide la ora 17 ..-.și era doar 15...așa că am fi putut să ajungem mai tîrziu în Patras ca să cumpărăm amintiri și icoana Sf.AP.ANDEI de la sursă direct...am primit de la femeia de la lumînări vată imbibată cu ulei de la candela Sfintului...măcar atita.....mi-am zis eu.Am ieșit și am aflat întîmplător ,căci ghida nu ne-a spus din timp ca să știm cei care nu am fost niciodată pe acolo,că se află și un izvor alături de mănăstire...am coborît citeva trepte intr-o peșteră unde se află o icoană mare a sfintului cu o candelă aprinsă ,iar alături se află un robinet pe unde curge aghiasmă ,mi s-a spus de către femeia din catedrală ,cind am cerut.....m-a trimis să iau de la izvorul SF.ANDREI.Acolo monahii erau deja și cintau ..dar cintecul era pe terminate pe cind am ajuns eu ..și nu îmi amintesc din această cauză ce au cîntat....După luarea apei binecuvintate,de fapt aghiasmă,m-am reîntors în mănăstire ca să mă mai închin încă o dată și să citesc acatistul in liniște....dar nu aveam liniștea necesară din cauză că iarăși.,ca de obicei nu ni s-a spus la ce oră plecăm cu autocarul,nu știam și nu voiam să intirzii....dar mi-am zis că Sfintul se va ingriji ca eu să ajung la timp și l-am rugat să imi dea liniștea necesară și să-mi înlăture neliniștea care venea din dorința de corectitudine omenească......nejustificată ......și nesemnificativă cind te rogi la un sfint.căci ei ,sfinții se îngrijesc de toate și de ajungerea la timp la autocar!...am avut ocazia să constat acest fapt pe parcursul pelerinajului,cind m-am rugat și la alți sfinți pe unde ne-am închinat.
Aici în PATRAS a propovăduit Apostolul Andrei,cel întîi chemat la apostolie de Mîntuitorul, credința creștină și tot aici a fost răstignit cu capul în jos ,iar pe locul martiriului său se află o biserică veche ,aflată lîngă fintîna apostolului ,dar despre care nimeni nu ne-a spus așa incit nu am fost pe fază să văd dacă este deschisă și unde se află....din păcate ghida poate că nu știa să ne spună asta!!!..greu de înțeles.!!!..neștiință!..nepăsare.....numai Domnul care vede toate le știe..din nou nu ni s-a spus din autocar că ea este aci ca să putem să ne închinăm chiar la locul martiriului ..fapt important,dar neglijat de organizatoare!!
Ajung la timp ,mai aștept un pic ca să ajungă cei cu alimentara ,de la cumpărături și plecăm spre LOUTRAKI ,urmînd să trecem
canalul CORINT
,care leagă marea ionică ,anume golful Corint ,de marea Egee,,anume golful Saronic.Aflat printre planurile unor conducători dinainte de Hristos ,sec7 i.H și unul dintre planurile lui Iulius Cezar,lucrările de excavare au început pe vremea împăratului NERO ,anii54-68 d.Hristos,canalul fiind terminat in anul 1893.Are o lungime de 6,3 km și adincimea de 80 metri.Îngustimea lui de doar 23 metri il face practicabil doar pentru vasele turistice care economisesc 400km in drumul lor.Admirăm și noi acest cam prea îngust canal ,autocarul fiind lăsat mai încet la parcurgerea peste pod în dreptul lui.Ar fi fost interesant de văzut orașul antic CORINT ,cît și situl arheologic NEMEEA,templu dedicat lui Zeus datînd din secolul 4 i.e.n....dar nu a fost în program ,noi trebuind să ajungem sus pe munte la
MĂNĂSTIREA SFINTULUI PATAPIE
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]