View Single Post
Vechi 20.02.2011, 21:25:02
Scotsman
Guest

Implicit

Acesta carte contine o invatatura atat de profunda incat este posibil ca pana la finalul vietii sa nu ajungi sa-i intelegi toate nuantele.Cred ca intelegerea ei se intinde pe tot parcursul vietii si acesta intelegere necesita un efort permanent, cu ajutorul Celui de Sus.Insa miracolul invataturii cuprinse in ea se observa cand incepi sa traiesti si sa vezi lucrurile la modul cum ea te invata.

I).Unii au redus-o la nivel strict analitic,strict teoretic,afirmand despre ea ca este doar o capodopera a intelepciunii.Insa rolul ei,fie si la nivel educational,este altul: ,,Și fiindcă de mic copil cunoști Sfintele Scripturi, care pot să te înțelepțească spre mântuire, prin credința cea întru Hristos Iisus.Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate,Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun."(Epistola a doua către Timotei a Apostol Pavel 3:15-17)

II).Altii au spus ca invatatura ei este desueta,ca este perimata,ca nu iti foloseste la nimic,ca este doar dovada unei gandiri stravechi precum si a modului cum cei din trecut intelegeau viata si credinta.Insa,cand invatatura este aplicata ea isi dezvaluie perfectiunea practica: ,,Pentru aceea, luați toate armele lui Dumnezeu, ca să puteți sta împotrivă în ziua cea rea, și, toate biruindu-le, să rămâneți în picioare.Stați deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul și îmbrăcându-vă cu platoșa dreptății, Și încălțați picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii. În toate luați pavăza credinței, cu care veți putea să stingeți toate săgețile cele arzătoare ale vicleanului.Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu."(Epistola către Efeseni a Apostol Pavel 6:13-17)

III).De-a lungul timpului s-au intamplat multe in legatura cu acesta carte.Drumul ei a fost si unul plin de momente dramatice dar cumva,in mod aproape inexplicabil,ea continua si astazi sa trezeasca in sufletul oamenilor ceea ce a trezit mereu: bucurie, speranta,solidaritate si mai ales certitudinea ca nu suntem singuri,nu am fost niciodata si nu vom fi niciodata.Cel pe care acesta carte il pune in lumina sufletului si inimii noastre este Cel care a spus: ,,Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece"(Marcu 13:31). Cuvantul lui Dumnezeu ne dezvaluie clar,fara tagada,scopul acestei carti: ,,Și aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis"(Ioan 17:3)

IV).Sunt oameni care o resping sau care o critica.Sunt oameni care o analizeaza sau care propovaduiesc cele scrise in ea.Sunt oameni care explica altor oameni cele scrise in ea.Sunt multi oameni care o deschid cu bucurie si speranta.Sunt multi pentru care ea nu inseamna nimic.Sunt oameni care incearca sa traiasca conform celor scrise in ea.Au fost si sunt oameni care ar dori ca acesta carte sa dispara.Insa acesta carte are un anumit efect,pentru multi insesizabil, dar care in cazul altora a determinat schimbarea radicala a vietii:

,,Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu și lucrător și mai ascuțit decât orice sabie cu două tăișuri, și pătrunde până la despărțitura sufletului și duhului, dintre încheieturi și măduvă, și destoinic este să judece simțirile și cugetările inimii,Și nu este nici o făptură ascunsă înaintea Lui, ci toate sunt goale și descoperite, pentru ochii Celui în fața Căruia noi vom da socoteală."(Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 4:12-13)

V).Si chiar mai mult decat atat,ea ne insoteste,prin esenta invaturii ei,chiar si daca necuratul ar dori sa prabuseasca lumea in jurul nostru: ,,Căci toate câte s-au scris mai înainte, s-au scris spre învățătura noastră, ca prin răbdarea și mângâierea, care vin din Scripturi, să avem nădejde"(Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 15:4)

Ganduri de final

Marturisesc ca m-am numarat adeseori printre cei care au studiat opinii contrare cu privire la ea,la presupusele sale defecte si inadvertete,traduceri gresite,interpolari,pasaje de inspiratie umana,precum si alte aspecte.Am avut intrebarile mele si de multe ori aceste studii m-au clatinat serios,pentru ca asa este omul,trufas in ratiunea sa limitata si imperfecta. Insa de fiecare data cand am inceput sa o iau iar de la capat,ajutorul Celui de Sus,prin cele scrise in ea,a fost nepretuit.

Credinta,increderea,linistea si determinarea pe care acele cuvinte le-au trezit in mine m-au ajutat sa nu cad cand m-am clatinat.Ii multumesc Celui de Sus ca a nu a lasat ca un mare pacatos,cum sunt eu,sa se piarda.Asa cum spunea cineva, un mare miracol, inexplicabil pentru mine, este faptul ca Cel de Sus ar putea dori sa-L salveze pe unul ca mine.Pe mine acesta carte m-a ajutat si ma ajuta intr-un mod greu de descris in cuvinte.Ii multumesc Celui de Sus ca mi-a dat sansa sa ma apropii de invatatura ei si prin acesta invatatura de EL.

Cel de Sus sa ne apere pe toti.

Last edited by Scotsman; 20.02.2011 at 21:27:36.
Reply With Quote