View Single Post
Vechi 24.02.2011, 12:00:38
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
Nu sunt eu cel ce poate sa-ti dea un raspuns competent la asa grea problema, dar pot sa-ti dau o sugestie la care sa reflectezi si cine stie poate gasesti si rezolvarea. Mai exista inca doua astfel de "similitudini nesimilare", ca sa utilizez o expresie cu paradox, legate de problema mantuirii, si le alatur celei pe care tu ai observat-o:
-a. diferenta dintre Rai si Imparatia Cerurilor,
-b. diferenta dintre starea de rob si cea de fiu,
-c. diferenta dintre mantuire si indumnezeire.
Toate se refera la mantuire, toate par sa semnifice in ultima instanta acelasi lucru si totusi exista diferente intre termenii alaturati. Toti ne putem mantui, dar oare toti ne vom si indumnezeii? Toti putem fi robi, dar oare toti vom deveni si fii ai Tatalui (prin har, binenteles)?
Nu stiu raspunsul, ca nu ma incadrez in nici unul din termenii de la punctul a., dar tare m-as bucura sa va stiu pe toti fie in Rai, fie in Imparatia Cerurilor.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Salut Marinica,

Multumesc pentru raspuns.

Inca nu am avut timp sa intreb preotii din oras despre problema pusa in titlul topicului. Sunt foarte curios ce reaspunsuri voi primi!

In legatura cu starea de fiu sau de rob, stiu ca:

- pe de o parte Dumnezeu ne spune ca suntem fiii Lui in har (chiar si celor dinainte de intruparea Lui Hristos):

Psalmul 81, 6: Eu am zis: "Dumnezei sunteți și toți fii ai Celui Preaînalt".

- pe de alta parte, calitatea de fii ni se daruieste prin credinta:

Ioan 1, 12: Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu
Galateni 3, 26: Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Hristos Iisus.

- sau prin Taina Botezului (nu gasesc versetul).

Deci, cum sa intelegem? Suntem toti fiii Lui Dumnezeu sau numai cei botezati si credinciosi?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote