Au fost mai multe tipuri de popoare de-a lungul itinerarului din Egipt in pamantul Canaanului.Intre acestea am sa amintesc cateva tipuri...
Amalecitii... Dupa ce poporul lui Israel scapa din Egipt, istovit de drum si de sete este atacat de Amaleciti care se napustesc asupra lor... Amalecitii sunt tipul de popor care au initiat atacul impotriva lui Israel(fara nici un motiv) ... Tipul poporului fara frica de Dumnezeu si de cele consacrate de El... Tipul celor care il desconsidera pe Dumnezeu si se razboiesc cu El.. Amalec inseama lenevie, razboi.. Auzind ce s-a intamplat in Egipt in loc sa ia aminte, sa fie solidari, sa ii lase in pace pe evrei,ei vin sa se razboiasca cu ei.Nu pentru ca se temeau de evrei ci din rautate pentru ca Amalecitii erau cel mai de seama popor(Num 24:20).
Un alt tip sunt Ghibeonitii.. Tipul poporului care a cazut l-a invoiala cu evreii.. au facut legamant si s-au aliat cu ei.. De altfel legea poruncea acest lucru... Adica ca in orice cetate din pamantul in care evreii aveau sa intre sa trimita intai un semn de pace, iar daca aceia se vor invoii sa cada la pace.(Deut 20:10-11).. In acest fel a trimis si Moise soli de pace Amoreilor(Numeri 21:21) insa acestia au refuzat.. Deci nu cred ca Dumnezeu a vrut sa distruga sau chiar a exterminat de-a binelea acele sapte popoare..
Acum cine au fost Madianitii.. Madianitii au fost un popor pervers care au apelat la vrajitorie ca sa bata pe evrei,ceea ce ma face sa cred ca ocultul si idolatria erau 'la mare putere' in poporul lor.. ei au mers la un vrajitor vestit ca sa blesteme pe Israeliti.. de altfel tot madianitii i-au atras pe evreii in ocultism.. Acestia sunt tipul celor ce ne indeparteaza de la inchinarea [adevarata] la Dumnezeu si care aduc blesteme asupra noastra.. De altfel aceasta comparatie o gasim si in Apocalipsa.Toate aceste popoare au incalcat in primul rand legile morale si apoi legile razboiului.Sunt sigur ca daca ar fi sa le luam la puricat multe s-ar putea gasi a zice.. Deci tot ce au primit au primit pe drept.. Sa nu credeti ca pentru simplul act de a se inchina diferitilor zeitati au fost pedepsiti asa.. Nu.. Ci pentru pacatele si spurcaciunile lor... Ca ii spune Dumnezeu lui Avraam despre acele popoare: peste cateva secole voi da pamantul asta urmasilor tai dupa ce se va umple cumpana pacatelor acestor popoare.. Toate cele din Vechiul Testament servesc drept pilda.. Ele au si un inteles duhovnicesc.. Asta este si scopul acelor pedepse din Vechiul Testament.. e o zicala : 'pedepseste unu sa dai exemplu la o mie' .. cam asta inseamna pedepsele aspre din Vechiul Testament.. sunt date ca exemplu de asa nu..
Last edited by Danut7; 24.02.2011 at 22:32:39.
Motiv: am introdus o idee..
|