Domnule este ciudata spetza juridica respectiva, ca practic tu cand instalezi programul sau cand cumperi itzi asumi la instalare sau cumparare ca il foloseshti pe un singur sistem, un singur user sau userii de pe sistemul respectiv. Deci potzi sa-l iei shi sa tzi-l instalezi shi in alta parte daca-l foloseshti tu. Asta bifezi la instalare shi itzi dai acordul. Dar produsul cumparat tu il potzi vinde sau da gratis cui vrei in aceleashi conditzii. Buun. Acuma ce se intampla daca produsul tau il dai la mai multzi? Practic itzi calci acordul pe care l-ai bifat la instalare (intre tine shi PC):D, dar daca vroiai sa-l instalezi nu puteai fara sa bifezi acordul. Deci te obliga sa bifezi. Asta nu este ilegal? Cum te poate obliga cineva in produsul ce deja este al tau? Ai dat banii pe el shi ei respectand proprietatea nu mai au dreptul sa ishi impune regulile, nu? decat inainte eventual. Un acord se face inainte, intre partzi. Buun. Dar sa zicem ca respectivul n-a instalat softul ci pur shi simplu a pus kit-ul cumparat pe server deci nu shi-a asumat bifarea shi acordul. Si a pus bunul lui, pe care a dat banii sa shi-l descarce shi instaleze cine vrea. Gresheste? nu cred, nu si-a asumat nimic, deci ce sa respecte? e produsul lui shi face ce vrea cu el. Acuma sa vedem ce ar fi daca nu ai respecta un acord? Ce spune la lege ca este nerespectarea acordului prin bifare? incalcare de un fel de contract? Poi eshti pasibil de plata prejudiciului dupa calculele respective shi evaluari, daca n-ai deunde atunci pushcarie. Asta e daca te baga la proces. Legea prevede ceva in legatura cu incalcarea drepturilor de autor shi prejudiciile aduse. Macar sa shti la ce sa te ashteptzi daca eshti prins. Catziva ani de temnitza... deci vrei nu vrei trebuie sa-tzi asumi acest lucru. Acuma daca este pacat? Poate ca este shi pacat, nu-mi dau seama, dar se zice ca unii vom da socoteala de fiecare lucru pe care l-am facut shi zis, de legile pe care le-am calcat shi de altele, unii ca nu totzi, dar aici este shi in sensul in care daca n-am calcat o lege, atunci de ce n-am calcat-o? sau daca ne-am folosit de lege pt alte chestii deci respectarea legii vremii este cu cantec ca potzi pacatui si daca o respecti shi daca nu o respecti, shi daca evitzi shi daca nu evitzi... dar socoteala se zice ca vom da... unii...
Oricum conteaza ca puncte bune sa respectzi legislatzia. Deci e foarte greu de deslushit cum ar trebui sa faci in general ca regula in privintza softului... fiecare asha cum reusheste sa fie cu conshtiintza impacata in fatza lui Dumnezeu... :) Dar problemele legislative sunt complicate shi e mai bine sa apelezi la un prieten avocat, in caz de probleme... shi sa respectzi procedurile juridice shi sa-l lashi pe el sa se ocupe... daca nu-i excroc shi doar te jecmaneshte...
Astea-s probleme juridice shi cred ca trebuie discutate cu cineva in masura, pe un forum juridic.
Dar ca shi pacat... furii se zice ca nu vor intra in imparatzie, nici ucigashii, nici calacatorii de lege... nu mai zic cine... ca e multzi :)
|