Citat:
În prealabil postat de Elesya
Nu stiu cat de corect sau nu este ce face PF Daniel, insa categoric nu este corect, ca pentru a ti se citi un acatist, un pomelnic...sa ti se ceara o suma de bani fixa si inca in valuta....Oare sarmanul nu are drept sa roage sa se citeasca pomelnice? Hristos oare cerea bani? N-are rost sa invocam motive de genul " cer bani ca sa se intretina obstea"...pt destule obsti stau chiar ff bine ...si oricum omul trebuie sa ofere cat poate daca poate...
|
Prosteli... eu insami am fost la Patriarhie zilele astea sa dau 40 de liturghii pentru bunica mea, ca acolo fac slujba zilnica. Am prins un calugar pe care l-am vazut ca face parte din alaiul Patriarhului - nu episcop, ci intr-o functie administrativa - l-am intrebat cati bani sa dau, mi-a zis "cat puteti". I-am dat o suma modica (1 leu de liturghie). Apoi i-am spus ca vreau sa dau bani si pentru coliva (parastase), insa m-am scotocit in buzunare si nu maia veam decat max. vreo 10 lei in bancnote de cate 1 leu si mi-a spus sa nu ii mai dau in plus, ca intra si coliva in banii aceia, si sa pastrez ce mai aveam pentru lumanari.
Si da, unele manastiri au tarife fixe. de exemplu, Pasarea. Ca sa dai 40 de liturghii (in care poti scrii cati vii si cati morti vrei), costa 15 lei.