Pentru ca recent,adica sambata asta am facut coliva ptr.parastasul socrului meu,(de 7 ani),indraznesc sa dau citeva sfaturi doar ptr.cei ce vor sa le urmeze.Graul(arpacasul)dupa ce a fost spalat in f.multe ape caldute,se pune la fiert intr-o oala de inox,sau tuci...in apa deja fierbinte(3 masuri de apa ,la 1 de grau).Cind a inceput sa fiarba ,se lasa exact 1/2ora pe aragaz,dupa care se da deoparte si se pune la "infuzat"...asa ii zic eu.Timp de 3.5-4 ore,sta undeva infasurata intr-o patura.Apoi se pune din nou pe foc,se adauga zaharul-0.500kg,la 1 kg,grau,si se amesteca intruna timp de 1/4ora,si e gata...coliva..,.se da la racit,apoi puneti ce va place in ea(eu pun nuca macinata,coaja de lamaie si vanilie...atat)...apoi pe tava respectiva ornata cu nuca de cocos,crucea din ciocolata amaruie si bombonele colorate imprejurul ei(nu mai folosesc demult ,biscuitii sau pesmetul,e mai rapid,aspectos si f.f.buna)
|