View Single Post
Vechi 28.02.2011, 23:02:20
Scotsman
Guest

Implicit ,,Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine" (Ioan 4:26)

Citat:
În prealabil postat de lugrez Vezi mesajul
Eu cred ca citirea Bibliei este esentiala in viata unui crestin adevarat.
Exista in Evanghelia dupa Ioan o scena cu multe semnificatii, inclusiv cu privire la modul cum il percepem pe Hristos.Mantuitorul ajunsese la cetatea Sihar ,,aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său".In timp ce se asezase langa fantana lui Iacov o femeie samarineanca s-a apropiat de EL.

Urmeaza un dialog de o profunzime greu de inteles la nivelul nostru uman dar daca cineva doreste sa vada scena intr-un mod mai clar,fie si pe un singur aspect, poate proceda in urmatorul mod:sa puna pe o foaie,pe doua coloane,ce a spus femeia si ce i-a raspuns de fiecare data Mantuitorul.Un aspect va fi observat cu fara putinta de tagada:femeia il descopera gradual,progresiv,pe masura ce EL o ridica prin cele spuse.In prezenta Luminii omul incepe precum un copil sa se ridice pe picioarele intelegerii.Femeia samarineanca il percepe in urmatorul mod:

1.,,Cum Tu, care ești iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au amestec cu samarinenii"
2.,,Nu cumva ești Tu mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat această fântână și el însuși a băut din ea și fiii lui și turmele lui?"
3.,,Doamne, văd că Tu ești prooroc"
4.,,Știm că va veni Mesia care se cheamă Hristos; când va veni, Acela ne va vesti nouă toate".

Prima data l-a vazut ca pe un iudeu legalist.La fel cum sunt oameni care asa percep si Cuvantul si Invataura Sa.Ca pe o invatatura a unui iudeu si atat.A doua oara chiar a fost putin ironica,nu cumva Cel din fata sa se credea chiar mai mare si decat Iacov? La fel cum multi l-au intrebat daca este Fiul lui Dumnezeu.A treia oara,pusa in fata evidentelor din propria viata,femeia deja cade pe ganduri?Sa fie cumva si un prooroc? Pentru ca asa suntem multi,credem doar cand avem dovezi concrete.Pentru ca asa il considera unii si azi,doar un prooroc.Ultima data,se refera direct la Mesia,la fel cum le va spune si celor din cetate:,,Veniți de vedeți un om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva aceasta este Hristosul?".La acest moment,Hristos ii vorbeste direct,fara pilde,fara exemple ajutatoare,fara alte dovezi: ,,Iisus i-a zis: Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine"

Asa suntem si noi in citirea The Holy Bible.La inceput unii il vad ca pe un om obisnuit,unii cred ca isi asuma o conditie mai presus de natura Sa,apoi unii il considera doar un profet,un mare invatator,dar la final,cu ajutorul Lui,precum femeia,ajungem sa realizam despre cine este vorba si cine ne sta in fata:Mantuitorul.Intelegerea,ca si in cazul acestei femei,vine cu timpul pentru ca Duhul Sfant,in Scriptura,nu a pus ceva ce sa intelegem cand avem ,,dinti de lapte".Vine cu timpul,cu ajutorul Lui si mai ales cand incepi sa intelegi despre cine este vorba.Atunci iti apar aceste cuvinte in fata ochilor mintii: ,,Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine"

Scuze pentru digresiunea mea.Ma alatur si eu parerii tale.God be with us.

Last edited by Scotsman; 28.02.2011 at 23:04:40.
Reply With Quote