Subiect: Reteta coliva
View Single Post
  #38  
Vechi 01.03.2011, 10:42:24
EMANUELA's Avatar
EMANUELA EMANUELA is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 20.02.2011
Locație: TARGOVISTE
Religia: Ortodox
Mesaje: 15
Implicit

Coliva din arpacaș este ușor de preparat. Iată un mod simplu si rapid!
Ingrediente necesare:

* arpacaș (500g)
* zahăr (300g)
* nucă (300g) (cantitatea poate varia, dupa gust)
* arome: zahar vanilat (6 pliculete), sau esenta de vanilie (2 fiole), sau coajă de lămâie
* pentru ornat: pesmet, zahar pudră, (sau nucă de cocos), bomboane (mici), stafide (facultativ)

Se fierbe asemănător cu orezul, dar se pune mai multă apă și se fierbe mai mult, la foc foarte mic (bobul fiind ceva mai tare).
Vom pregăti cel puțin un sfert de kilogram de arpacaș. Dacă vom pune o cantitate mai mică de 250g, se va fierbe mai greu.
Întâi se alege arpacașul, apoi se spală în câteva ape.
Se pune apă (rece) de trei ori și jumătate mai mult decât arpacaș.

Se fierbe cu încetul, la foc foarte mic (cât mai mic posibil). Se oprește focul doar după ce a scăzut aproape toată zeama, iar bobul a înflorit și se poate sfărâma între degete. Se fierbe cam o oră, sau chiar o oră și jumătate. Vom urmări să fie legată compoziția, dar nu prea mult.
Se adaugă și un vârf de linguriță de sare.
Spre sfârsit, după ce bobul este deja înflorit, se adăugă și zahărul. Dar se amestecă mereu 4-5 minute, pentru a nu se prinde de vas.

Mod de preparare mai amănunțit:

1) Arpacașul căutăm să fie cât mai proaspăt.
2) Nuca vom urmări să nu fie veche, râncedă, sau amară. Nuca trebuie să dea gust bun, și nu amar. O vom căuta din timp. Să fie de culoare mai deschisă. Dacă nu găsim calitatea dorită, vom cumpăra ceva mai multă nucă și vom alege miezul mai bun. Nuca decojită o putem păstra în pungă de hârtie.
3) Vom da atenție și vasului în care o preparăm. De preferință să fie un tuci (cratiță sau ceaun), sau inox, sau teflon, sau alt vas cu pereți ceva mai groși (să nu se lipească ușor de vas). Există și vase speciale în care se fierbe mai bine și mai repede (vase Zepter, vase Kukta cu fierbere sub presiune). Mărimea vasului o vom alege în raport cu cantitate de arpacas și cea de apă. Vom avea in vedere si faptul că prin fierbere, cantitatea de arpacaș se măreste de două-trei ori.
4) Arpacașul îl vom fierbe seara (totul va dura cel mult 2ore), iar coliva o vom prepara dimineața (va dura cam 1/2 oră, cel mult o oră, daca vrem sa fie ornată mai amănunțit).
5) Întâi vom alege arpacașul. Adică vom înlătura boabele alterate și orice apare în plus.
Apoi il vom spăla cu apă călduță cam de 5-7 ori (până ce apa este limpede). Ultima spalare poate fi cu apa rece. Il vom strecura printr-o sită deasă (mai mare), apoi îl vom pune la fiert cu apă rece.
Înainte de a-l fierbe putem lăsa arpacașul 2-3 ore la muiat (va fierbe mai ușor), dar nu este obligatoriu.
6) Vom pune apă de 3 ori și jumătate mai mult decât arpacaș. De exemplu, la 500g de arpacaș vom pune 1,5-2l de apă. Este de preferat să punem ceva mai multă apă, decât prea puțină. Putem totuși să mai adăugam și pe parcurs (apă caldă).
7) Vom adăuga un vârf de liguriță de sare.
8) Vom da focul potrivit (sau chiar mare) până ce începe să fiarbă, după care vom lăsa să fiarbă la un foc cât mai mic (foarte mic). Nu vom grăbi fierberea. Putem amesteca de 2-3 ori (nu prea des), pentru a nu se prinde de fundul vasului. Vom folosi o ligură de lemn.
9) Între timp putem pregăti nuca, adică să o alegem și chiar să o spălăm (dacă este cazul) și să o întindem pe o farfurie. Însă o vom pisa abia dimineață. Pentru 500g arpacaș, vom pregăti 300-400g de nucă. Putem opri câțiva mieji pentru ornat.
10) In plus putem să radem de seara o lămâie (prin răzătoarea mică), coaja să o amestecăm bine cu o lingură de zahăr pudră și să o punem într-un mic vas cu capac în frigider, până în ziua următoare.
11) Vom fierbe arpacașul până când înflorește bine și bobul devine moale, iar zeama este scăzută.
Cam după o oră de fierbere (vom urmări ceasul din momentul când dă primul clocot), vom gusta dacă bobul este suficient de fiert.
Putem sfărâma, de probă, 2-3 boabe cu lingura într-o farfurie (sau între degete). Dacă bobul nu se sfarmă ușor, ci alunecă (atunci când încercăm să-l presăm), înseamnă că nu este destul de bine fiert.
Dacă apa a scăzut prea mult putem adăuga puțină apă, dar fierbinte.
Dacă bobul este fiert, dar a rămas prea multă apă în vas, putem să scurgem puțin din zeamă.
Nu vom schimba apa în timpul fiertului. Se pierde esența lui. Aceasta o vom face cel mult la fiertul grâului (nu și la arpacaș).
Vom lăsa să fiarbă cam o oră și un sfert. Depide și de felul arpacașului, de vas, precum și de cât de mic este focul. Uneori e necesar chiar o oră și jumătate. Dacă vom fierbe la foc mai mare, riscăm ca apa să scadă repede, fără ca bobul să fie suficient de fiert.
12) Este important ca bobul să fie bine fiert, mai ales dacă adăugăm zahărul imediat (zahărul va întări iarăși bobul, dacă acesta nu e suficient de înflorit).
Există și varianta de a fierbe seara fără zahăr și să îl adăugăm dimineața. Vom adăuga în acest caz zahăr pudră, care se încorporează, chiar dacă arpacașul este rece. Nu este însă recomandată această variantă pentru cei care au probleme cu digestia.

După ce bobul este fiert și zeama este aproape scăzută, vom adăuga zahărul și vom mai lăsa să dea câteva clocote.
La 500g de boabe de arpacaș, putem pune cam 250-300g de zahăr (tos). Se pune întâi o parte din zahăr, apoi se gustă, după care se mai poate adăuga (pentru a nu fi prea dulce, mai ales daca se vor pune si bomboane). Vara este bine coliva să nu o facem prea dulce, pentru că se altereaza mai ușor la caldură.
13) Se amestecă acum mai mult ca să nu se prindă de vas. Se mai lasă ca să fiarbă 4-5 minute cu zahărul, până când începe să se lege, după care vom opri focul. Chiar dacă nu este prea solidă compoziția, după ce se va răci se va lega mai bine.
Există și varianta de a fierbe arpacașul fără zahăr, iar acesta se adaugă atunci după răcire, odată cu celelalte ingrediente. Este bine în acel caz să se pună zahăr pudră sau miere, pentru ca să se topească mai ușor.
14) Vasul îl putem acoperi cu un ștergar (poate fi puțin umezit), sau cu un capac cu un mic orificiu pentru aer. Îl vom lăsa să se răcească natural, de preferință într-o încapere mai caldă, nu vom grăbi răcirea. Nu îl vom pune cald în frigider, ci după ce se răcește bine (cel putin dupa 2-3 ore). Dacă temperatura în cameră nu este ridicată, nu este nevoie de frigider până în ziua următoare (mai ales dacă nu i-am pus zahăr de seara).
15) A doua zi dimineața se amestecă (cu mâna sau cu o lingură de lemn) arpacașul fiert, cu nucă măcinată și cu zahărul vanilat.
Dacă arpacașul are o pojghiță mai groasă pe deasupra, o vom înlătura. Putem prepara doar o parte din arpacașul fiert, iar restul îl putem păstra încă o zi la frigider.
16) Nuca se poate da prin mașina de nucă, sau putem să o punem într-o pungă mai groasă de plastic, (eventual punem și o hârtie peste pungă) și să o tocăm ușor cu tocătorul pentru șnițele. Procedeul de a tăia mărunt nuca folosind cuțitul, ne răpește mai mult timp. Dacă dorim neapărat, putem adăuga și câțiva mieji tăiați.
17) Vom adăuga în compoziție și lămâia rasă cu zahăr.
Dacă nu este destul de dulce compoziția, vom mai adăuga puțină miere sau zahăr pudră.
Dacă este prea lichidă, vom adăuga puțin pesmet sau biscuiți sfărâmați(se pot sfarama cum am procedat și cu nuca). Biscuitii absorb bine zeama.
Putem să adăugăm, pentru a fi mai aromată, și o fiolă de esență de vanile, în loc de zahăr vanilat (la cantitatea indicată). De asemenea se pot adăuga câteva stafide sau nucă de cocos. Nu este de preferat aici scorțișoara. Nu sunt necesare prea multe mirodenii. Este suficient să îi mai dăm doar încă o aromă în afară de cea oferită de nucă.
18) Se amestecă bine compoziția, după care se pune pe un platou, sau într-o farfurie. Se nivelează pe deasupra și lateral. Se poate folosi un cutit muiat din când în când în apă. Se presară bine cu un strat de pesmet (cernut) sau biscuiți rași prin răzătoare (sau zdrobiți și apoi dați prin sită), apoi cu un strat de zahăr pudră dat prin sită. Se poate pune și zahăr obișnuit, dar după ce am pus suficient pesmet (ca să nu se topească zahărul). Se nivelează punând pe deasupra o coală și presând foarte ușor. Cine vrea, poate adăuga și un strat de nucă rasă în loc de stratul de pesmet. În loc de aceste straturi putem să punem, dacă ne grăbim, doar un stat de nucă de cocos. Este bine ca pe deasupra fondul să fie alb. Se ornează cu bomboane mai mici(să nu fie prea tari) aranjate în formă de cruce. Putem pune în loc de bomboane chiar miez de nucă, sau alune. Se poate face o cruce și din cacauă, folosind o formă de lemn sau din carton. Vom șterge cu un șervețel marginea platoului. Nu vom insista prea mult asupra aspectului exterior, mai ales dacă nu avem timp suficient.
__________________
A spune cuiva "te iubesc" înseamnă de fapt "tu nu vei muri niciodată".citat din Sfântul Augustin
Reply With Quote