Cand spun cuiva: "Eu am avut un vis!" sunt de doua ori in pericol. In primul rand fiindca pot fi subiectiv, iar in al doilea exista foarte multe sanse sa ma mandresc sau sa las impresia ca ma mandresc.
Cand vorbim despre vise, suntem ca pe un teren minat, asa ca mai bine sa nu vorbim. Singurul lucru bun pe care ar trebui sa-l facem ar fi - daca ni se pare ca ar avea o anumita semnificatie - sa retinem visul, sa ne rugam neincetat si sa-L lasam pe Dumnezeu sa decida adeverirea sau neadeverirea lui.
Cand auzim la altcineva ca a avut un vis, mereu suntem tentati sa judecam: "Ia uite-l, frate, si pe asta! Se crede sfant, sa-i dea Dumnezeu vise premonitorii!" Si iata ca dintr-o data doua persoane pacatuiesc: daca cineva merita sau nu sa primeasca "semn" de la Dumnezeu, nu putem sti si nu putem judeca. Fiecare om, oricat de pacatos, tot mai are in viata vise de la Dumnezeu, iar daca nu le-ar avea ar fi orice altceva numai om nu!
Ca sa vorbim despre vise si semnificatia lor, despre simboluri si semne, despre culori si momente din zi sau noapte, luna plina sau noua, Boboteaza sau echinox de primavara si cate si cate si cate alte miii de variante care pentru fiecare om in parte pot insemna altceva, este ca si cum te-ai substitui lui Dumnezeu. Exista in principiu anumite reguli si randuieli de care trebuie sa tinem seama. Visul cu calugarul este doar o mica parte dintr-o infinitate la care Dumnezeu a binevoit sa apeleze.
Oricum, noi nu stim nimic din tainele lui Dumnezeu. Visul e tot un fel de moarte. Iar despre moarte cine indrazneste sa vorbeasca? Eu unul n-as indrazni sa-i vorbesc unui preot despre visele mele; daca e induhovnicit, stie oricum, iar daca nu e, nu are nici un sens sa-i spun decat daca se repeta in permanenta, iar eu nu reusesc sa ma dumiresc. Dar... se intampla rar sa fie un vis de la Dumnezeu, iar cel ce viseaza sa nu inteleaga ce are de facut. Dumnezeu nu vine (mai ales la noi, mirenii) sa ne laude si sa ne pupe pe frunte, ci trimite anumite mesaje din care noi trebuie sa intelegem si sa ne indreptam. Daca le ignoram, spunand ca vin de la diavol, cred ca e tot o problema de mandrie!
Parerea mea!
|