Citat:
În prealabil postat de zacheu
In Sfanta Scriptura scrie ca Dumnezeu a inceput facerea lumii, in prima zi a saptsamanii. Tot in Sfanta Scriptura scrie ca Dumnezeu a binecuvantat si sfintit ziua a saptea si S-a odihnit in ea (ca pilda pentru noi).
|
In ce versete scrie ca "in prima zi a saptamanii, duminica, a facut Dumnezeu cerul si pamantul" ??
Eu stiu ca scrie "La inceput (sau: intru inceput _ en arhe ) a facut Dumnezeu cerul si pamantul (...). Si a fost seara si a fost dimineata. Ziua una (hemera mia)."
Nu zice ca a fost duminica, nu zice ca a fost luni...
Citat:
În prealabil postat de zacheu
Atat eu cat si dvs. stim foarte bine ca ziua intaia a saptamanii este duminica iar ziua a saptea este sambata. Cred ca totul este clar.
|
De acord. Duminica este ziua intaia a saptamanii dupa socoteala evreiasca. Fiindca urma dupa sabatul lor.
Citat:
În prealabil postat de zacheu
Numiti formalism, manifestarea dragostei fata de Dumnezeu, prin pazirea poruncilor Lui? "Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui" (1 Ioan 5:3).
|
Poruncile lui Hristos sunt: "sa-l iubesti pe Domnul Dumnezeul tau... si pe aproapele tau ca pe tine insuti". Promit ca daca am sa ajung sa pot sa fac acest lucru, am sa ma gandesc serios la posibilitatea de a tine sambata ca zi de odihna. Pana atunci, as vrea ca Hristos sa vina la mine prin usile incuiate ale sufletului meu, asa cum a venit la ucenicii adunati de frica iudeilor...
(cumva a venit sambata ? Nu prea... A venit duminica, in chiar ziua invierii... asa ca prima zi in care intra el prin usile incuiate ale celor care se vor urmatorii lui e duminica...
Si cum eu il astept pe Hristos, iar nu pe Moise, fac si eu ca apostolii: ma adun duminica si stau incuiat, de frica iudeilor... care s-au odihnit sambata si pornesc la vanatoare de crestini duminica...).
Citat:
În prealabil postat de zacheu
Hristos nu a schimbat nici o lege din Cele 10 Porunci. Ceea ce a schimbat, este faptul ca a adus iertarea si puterea de indreptare. "si oricine crede in EL, este iertat prin EL de toate lucrurile de care n-ati putut fi iertati prin legea lui Moise" (Fapte 13:39)
|
La Fapte 13, 38-39 scrie asa:
"Cunoscut deci sa va fie voua, barbati frati, ca prin Acesta [ Hristos] vi se vesteste iertarea pacatelor si ca, de toate cate n-ati putut sa va indreptati in Legea lui Moise, intru Acesta tot cel ce crede se indrepteaza."
Dar oricum ati lua traducerea, a dvs. sau cea ortodoxa, este clar ca din tinerea sambetei conform legii lui Moise nu a venit nici indreptare, nici iertare.
Citat:
În prealabil postat de zacheu
Daca dvs., pana astazi, ati incalcat cu buna stiinta porunca lui Dumnezeu (cum ar fi porunca a patra), este momentul sa va pocaiti pentru acest lucru. Hristos nu va ucide cu pietre ci va iarta si va spune "dute si nu mai pacatui".
|
N-am incalcat nici o porunca. doar ca am profitat de libertatea cea noua intru Hristos si nu l-am redus pe Hristos la porunca, ci am adaptat porunca la Hristos. E simplu pentru crestini, dar e complicat pentru iudei.
Citat:
În prealabil postat de zacheu
Hristos se supara cand cinstirea Invierii Lui este redusa la pazirea unei zile despre care El nu a spus nimic (nici dupa ce a Inviat).
|
Doar nu credeti ca la crestini se reduce cinstirea Invierii lui Dumnezeu la pazirea unei zile ???
Dar la dvs. cum se cinsteste invierea lui Hristos ? Caci El a inviat duminica, iar dvs. negati caracterul sacramental al Invierii respingand atat duminica, precum si respingand sarbatoarea Pastilor.
Citat:
În prealabil postat de zacheu
La inceput, crestinii au pazit ziua a saptea (sambata) O spune atat Sfanta Scriptura cat si istoria (inclusiv cea scrisa de ortodocsi).
|
Aratati-mi unde scrie explicit in Scriptura "crestinii pazesc sambata".
In Faptele apostolilor, scrie ca Pavel si Barnaba umblau si predicau sambata in Antiohia Pisidiei in primul rand comunitatii evreiesti, care venea sambata la sinagoga. Era ocazia cea mai buna pentru cei doi apostoli de a se adresa cat mai multor oameni. Nu scrie ca ei predicau tinerea sambetei ca zi de odihna !
Si cei dintre "neamuri" profitau si ei de faptul ca aceste intruniri se faceau sambata. Caci in restul timpului, evreii umblau cu treburi, nu isi lasau afacerile ca sa-i asculte pe apostoli. Iar eficienta lucrarii apostolice, productivitatea muncii ca sa folosim un termen tehnic, era mult mai ridicata cand aveau un auditoriu numeros, decat daca ar fi umblat ca iehovistii din usa in usa.
Dar de la a aplica o metoda de tactica a kerygmei apostolice si pana la a afirma ca prin faptul ca apostolii tineau sabatul=odihna (SI) sambata, e o distanta mai mult decat astronomica.
Iar in istorie (scrisa de ortodocsi sau nu, pana in sec. 19) scrie clar ca doar membrii unor anumite grupari para-crestine, adica eretice, tineau sambata ca zi de odihna.
Daca ati auzit de Sf. Iustin martirul, sau de Sf. Irineu de Lugdunum, sau de Eusebiu de Cezareea, si daca ati citi scrierile lor, n-ati mai sustine enormitatea ca in istoria crestinismului primar scrie ca se tinea sambata ca zi de odihna.
Aceasta "istorie" a sambetei ca zi de odihna crestina, precum si ideea ca un om, fie el si imparatul imperiului roman, a schimbat ziua de odihna crestina printr-un decret si ca toti s-au supus ca niste mecanisme, au inventat-o fondatorii de culte neo-protestante din sec. 19-20.
Cititi si altceva decat E. White si veti cunoaste adevarul. Iar adevarul va va face liber.
Citat:
În prealabil postat de zacheu
Deosebirea dintre crestini si iudaizanti este alta: crestinii pazeau poruncile lui Dumnezeu iar iudaizantii se taiau imprejur. Sfantul Apostol Pavel ne spune: "Taierea imprejur nu este nimic si netaierea imprejur nu este nimic, ci pazirea poruncilor lui Dumnezeu."(1 Corinteni 7:19)
|
La problema aceasta a raspuns Stefan Florin.
Dar reiau: crestinii proveniti dintre pagani (ne-iudei, ne-evrei) nu aveau nici un fel de zi de sabat, adica de odihna. Si la sinodul apostolic, apostolii nu le spun acestora nimic despre vreo sambata... fiindca nu era in practica Bisericii lui Hristos.
Caci mai conteaza si practica Bisericii. Iar la autorii mai sus citati apare clar mentiunea ca ziua crestina de odihna este duminica.
(Autorii au trait in secolul 2: Iustin a murit in 165, Irineu cam in anul 200... dar inainte de ei au mai fost si altii: Ignatie Teoforos, Policarp al Smirnei...contemporani cu unii dintre apostoli).
Si Apostolii nu au scris epistolele ca pe un cod penal, impartit pe capitole, sectiuni si paragrafe.
Urmariti textul in plenitudinea lui:
"Taierea imprejur nu este nimic; si netaierea imprejur nu este nimic, ci paza poruncilor lui Dumnezeu. Fiecare, in chemarea in care a fost chemat, in aceasta sa ramana. Ai fost chemat fiind rob? Fii fara grija. Iar de poti sa fii liber, mai mult foloseste-te! Caci robul, care a fost chemat in Domnul, este un liberat al Domnului.
Tot asa cel chemat liber este rob al lui Hristos. Cu pret ati fost cumparati. Nu va faceti robi oamenilor. Fiecare, fratilor, in starea in care a fost chemat, in aceea sa ramana inaintea lui Dumnezeu."
Asta e problema, ca eu sunt rob al lui Hristos, si ma tin dupa acest Stapan. Iudeii in pustiu s-au tinut dupa Moise, dar au cartit impotriva lui. Si eu mai cartesc impotriva lui Hristos, dar ma tin dupa EL.
A inviat el duminica ? Si a inviat in alta zi decat cea in care si-au pus nadejdea iudeii ? Atunci ma bucur de ziua aceea. Acela e sabatul meu.