Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Nu: din punct de vedere teologic (cel puțin al teologiei catolice), deși ambele sunt păcate grave (capitale, de moarte), avortul este mai grav decât omuciderea unui adult, exact din motivele arătate de dna Carmen Funieru. De aceea, avortul înseamnă excomunicare automată, pe când omuciderea nu înseamnă că te autoexcluzi din Biserică, ci că rămâi un membru păcătos al ei.
|
Interesant,problema de nuanta,cat mantuirea cuiva.In teorie,nu ma refer la BC ci in general,totul pare pus in ordine.In practica,rata avorturilor si scaderea varstei la care se produc,spun o alta poveste,pe care multi o ascund sub pres,fie pentru imagine,fie pentru ca nu fac nimic sa o amelioreze,fie ca nu intereseaza,fie din alte motive.
Situatia la care s-a ajuns,din acest punct de vedere in RO,este o dovada clara a diferentei ce se casca precum o prapastie intre nivelul declarativ si cel faptic.Adica realitatea bate intentia.Se pot invoca discutii in cazuri de execeptie dar aici situatia,prin ponderea ei,este una la nivel ridicat si nu doar izolat.Adica o mare parte a celor care ajung in acesta situatie, fara sa fie intr-o situatie de exceptie,ori ignora cu intentie povetele Bisericii,ori nu stiu si nici nu-i intereseaza,ori habar nu au avut niciodata la modul concret.
Intr-o tara in care Biserica,in preferintele referitoare la increderea romanilor in institutii,ocupa in mod traditional un loc in primele pozitii,rata avorturilor(mai nou si a etnobotanicelor>5%din populatia tarii consuma asa ceva!)spune ca ceva nu se potriveste in acesta imagine.Ori Biserica nu mai reuseste sa ajunga la oameni in mod eficient ori oamenii nu mai sunt interesati de ea si fac cum ii taie capul.In ambele situatii este evident ca ceva nu este deloc cum ar trebui sa fie.Romanii ocupa ultimele pozitii in UE cu privire la speranta de viata,salarii,conditii de sanatate,pensii si lista poate continua din pacate.Avorturile,scaderea dramatica a natalitatii si mai nou consumul in crestere de droguri intre adolescenti intregesc imaginea lejer intunecata.
O lume debusolat,fara perspective,fara speranta,dispusa spre extreme si care isi pierde increderea in valorile traditionale.Cam asa arata ultimele estimari sociologice despre RO.Cine doreste sa faca ceva in sensul acesta are de unde sa inceapa.Remintesc ca in Parlament a ajuns inclusiv un proiect de legalizare a activitatilor de vrajitorie,magie,ghicit.Momentan cica ar fi blocat pe undeva iar gura targului spune ca fetele cu ghiocul au si ceva relatii.Deci activitatile respective exista bine merci.Inclusiv cu privire la prostitutie,nelegalizata,indicele de crestere a luat-o razna,mai ales datorita saraciei.Adica nu este legalizata dar este in crestere.Mare victorie,pe logica asta te scufunzi cu colacul pe tine.
Ce vreau sa spun:eu cred,impartial,ca a venit clipa ca cei care pot face ceva sa-si sporeasca eforturile.Metodele clasice se pare,din practica,ca nu prea mai dau rezultate si s-ar impune o lupta mult mai viguroasa si fatisa contra acestor flageluri.In caz contrar, nu in multi ani, tara asta se va reconfigura si nu stiu daca in bine.
Dar fiecare cum isi asterne asa doarme.